Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Σήμερα το αίτημα για παράταση

«Χαλαρώστε θα τα καταφέρουμε» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε

euro_komision_4

To αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης αναμένεται να καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση,  ενώ την ίδια ώρα φαίνεται να υπάρχει μια αισιοδοξία για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, κάτι που αποτυπώνεται από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη αλλά κυρίως από τις δηλώσεις Β. Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση χθες το  βράδυ είπε «χαλαρώστε θα τα καταφέρουμε».

Οι τεχνικές λεπτομέρειας του αιτήματος θα συζητηθούν σήμερα στο euroworking group στο οποίο κεντρικό ρόλο διαδραματίζει ο Γερμανός Τόμας Βίζερ ενώ αύριο θα κριθούν όλα στη συνεδρίαση του Eurogroup που ενδέχεται να γίνει με τη μορφή της τηλεδιάσκεψης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η φράση που θα αντικαταστήσει τη λέξη «μνημόνιο» είναι«Extend of master financial assistance facility of Greece» (παράταση Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης) .

Θα πρόκειται για επέκταση της χρηματοπιστωτικής συμφωνίας και όχι επέκταση της δανειακής σύμβασης, η οποία φαίνεται πως ενοχλεί τους Ευρωπαίους εταίρους. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ούτε αύριο συμφωνία η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει πολιτική λύση ζητώντας έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

By