Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Συμφωνία για τον «κόφτη» που απαίτησε το ΔΝΤ

Ο «κόφτης» θα ενεργοποιείται από τη στιγμή που θα υπάρχει απόκλιση από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα

tsakalotos - daiselbloom

Σε συμφωνία ήρθε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές και για το θέμα του περίφημου κόφτη που απαιτούσε το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κόφτης θα ενεργοποιείται από τη στιγμή που θα υπάρχει απόκλιση από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το Μνημόνιο που υπεγράφη το καλοκαίρι προέβλεπε κάτι ανάλογο και ότι σε τέτοια περίπτωση θα έβγαινε κάποιο προεδρικό διάταγμα μα σχετικά μέτρα.

Ετσι, σε περίπτωση απόκλισης, εάν δεν εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, τότε θα ενεργοποιείται ο κόφτης ο οποίος θα κόβει από όλες τις δαπάνες, με εξαίρεση, ίσως κάποιες ευαίσθητες παροχές για τις οποίες θα υπάρξει ειδική πρόνοια. Οπως οι ίδιες πηγές αναφέρουν θα περιλαμβάνει και περικοπές μισθών και συντάξεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται κάθε Οκτώβριο, αν θέλει η ελληνική κυβέρνηση, θα μπορεί να αλλάζει το μείγμα των μέτρων (και στο σκέλος των δαπανών και των εσόδων) που θα περιλαμβάνονται στον κόφτη.

Τέλος, η όποια ενεργοποίηση του κόφτη ή όχι θα  γίνεται με βάση τα στοιχεία της Eurostat και τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα έχουν συγκεκριμένο ύψος με στόχο να καλυφθούν οι όποιες αποκλίσεις  έχουν παρατηρηθεί.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By