Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021

Συμφωνία Ουκρανίας – αυτονομιστών για ανταλλαγή αιχμαλώτων

Συμφωνία για την ανταλλαγή των 225 Ουκρανών που κρατούνται με 150 αντάρτες φυλακισμένους

ukraine2

Συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές για ανταλλαγή αιχμαλώτων ανακοίνωσαν οι φιλορώσοι αποσχιστές της ανατολικής Ουκρανίας, κατά τις διαπραγματεύσεις που είχαν την Τετάρτη στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

«Υπάρχει συμφωνία» για την ανταλλαγή των 225 Ουκρανών που κρατούνται με 150 αντάρτες που έχουν φυλακιστεί από το Κίεβο, δήλωσε ο «πρόεδρος» της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Ίγκορ Πλοτνίτσκι, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ρία Νοβόστι. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι πιθανόν η ανταλλαγή να γίνει ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε σε μέσα ενημέρωσης του Ντονέτσκ και ο «πρόεδρος» της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο.

Από την πλευρά του Κιέβου δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πράγματι συζητήθηκε η ανταλλαγή αυτή στις συνομιλίες που έγιναν με τους αντάρτες

«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια μεγάλη ανταλλαγή πολύ σύντομα και θα ακολουθήσουν και άλλες» πρόσθεσε ο Μαρκιάν Λουμπκίφσκι.

Όπως εξήγησε, οι αιχμάλωτοι αντάρτες μεταφέρονται σε τοπικό κέντρο και οι ουκρανικές αρχές είναι έτοιμες για την ανταλλαγή όταν θα είναι έτοιμη και η άλλη πλευρά.

Περισσότεροι από 680 Ουκρανοί κρατούνται σήμερα από τους αποσχιστές.

Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν την Τετάρτη στο Μινσκ μεταξύ Κιέβου και φιλορώσων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ, κράτησαν πέντε ώρες.

Οι απεσταλμένοι των φιλορώσων ανταρτών έκαναν λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία της επόμενης συνάντησης. Το Κίεβο από την πλευρά του δεν έκανε κανένα επίσημο σχόλιο για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By