Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Συμβιβασμό και νέο μνημόνιο βλέπει ο Κουτσούμπας

Το 70% της ισχύουσας μνημονιακής πολιτικής θα συνεχιστεί.

koutsoubasB

Στην εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης θα καταλήξει σε συμβιβασμό και σε «νέο μνημόνιο», ασχέτως του πώς αυτό θα ονομάζεται, προέβη ο γγ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας τη Δευτέρα σε εργαζόμενους χημικής βιομηχανίας στη Βοιωτία.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνομιλεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίοι ως θεσμοί θα εξακολουθήσουν να είναι παρόντες.

Ανέφερε δε ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για τη συνέχιση της ισχύος του 70% των μνημονιακών νόμων «που κανείς δεν λέει ότι θα τους καταργήσει» και προσέθεσε πως το υπόλοιπο 30% η κυβέρνηση θα το «καλύψει» με μεταρρυθμίσεις βάσει των προτάσεων του ΟΟΣΑ, ο οποίος πάντα πρότεινε αντιλαϊκά μέτρα.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι μία από τις πρώτες προτάσεις νόμου που θα καταθέσει προς ψήφιση το ΚΚΕ θα αφορά την κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου.

Επίσης, θα κατατεθούν προτάσεις για την άμεση ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών και την προστασία των ανέργων, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και της 13ης και 14ης σύνταξης, αλλά και τη θέσπιση των 751 ευρώ ως κατώτατου μισθού, χωρίς καμία χρονική αναβολή, και προτάσεις για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ σε σειρά νομοθετικών προτάσεών του, το ΚΚΕ θα προτείνει και ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο γγ του ΚΚΕ είπε ότι «και ο παραμικρός φιλολαϊκός νόμος να έλθει στη Βουλή, το ΚΚΕ θα τον ψηφίσει, αλλά αν ο νόμος είναι δήθεν φιλολαϊκός και «βάζει από το παράθυρο αντιλαϊκά μέτρα» θα το πούμε ξεκάθαρα».

Ο κ. Κουτσούμπας δεν απέκλεισε να υπάρξει μια ορισμένη ανάκαμψη -σύντομη ωστόσο- της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι «και στην ανάπτυξη το κεφάλαιο θα ζητήσει από τους εργάτες να βάλουν πλάτη».

Στη διάρκεια της συζήτησης με τους εργαζόμενους διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ δεν είναι «απέναντι σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» αλλά απέναντι στη λογική της γιατί «η πρότασή τους είναι αδιέξοδη για τον λαό». «Άμα πας να διαχειριστείς το κράτος και το σύστημα με τα δικά του όπλα, αυτό θα σε απορροφήσει» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει αντιληπτό από τον λαό, «αρκεί να μην είναι αργά».

«Δεν θέλουμε να χαλάσουμε την ελπίδα» προσέθεσε ο κ. Κουτσούμπας, συμπληρώνοντας στη συνεχεία: «Το ΚΚΕ θα είναι πάντα μαζί σας στους αγώνες».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By