Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Έρευνα για τον θάνατο του Παλαιστίνιου υπουργού

Κατά τη διάρκεια ταραχών που είχαν ξεσπάσει με ισραηλινούς στρατιώτες

Palestinian flag 1

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ομόφωνη δήλωσή του ζητά τη «διεξαγωγή ταχείας και διαφανούς έρευνας» για τον θάνατο του παλαιστίνιου υπουργού Ζιάντ Αμπού Έιν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια ταραχών που είχαν ξεσπάσει με ισραηλινούς στρατιώτες.

Η δήλωση δεν κάνει καμιά αναφορά κάνει για τις αμφιλεγόμενες συνθήκες θανάτου του υπουργού και «σημειώνει τη βούληση της ισραηλινής κυβέρνησης να διενεργήσει κοινή έρευνα για το περιστατικό αυτό«.

Χωρίς να διατυπώσουν ρητή καταδίκη, τα 15 μέλη του Συμβουλίου «εκφράζουν τη λύπη» και τα συλλυπητήριά τους και περιορίζονται να υπενθυμίσουν ότι ο Ζιάντ Αμπού Έιν έχασε τη ζωή του «έπειτα από διαδήλωση στο παλαιστινιακό χωριό Τούρμους Άγια».

Τα μέλη του Συμβουλίου «ενθαρρύνουν τις εμπλεκόμενες πλευρές να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή ταχείας και διαφανούς έρευνας».

Τις καλούν ακόμη να «επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε το Ισραήλ την Τετάρτη να διεξαγάγει «ταχεία και διαφανή έρευνα για τις συνθήκες του αιφνιδίου θανάτου» του παλαιστίνιου υπουργού.

Ο 55χρονος Ζιάντ Αμπού Έιν έχασε τη ζωή του σε επεισόδια στη διάρκεια ειρηνικής κινητοποίησης όπου μετείχαν περίπου 300 διαδηλωτές οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την κατάσχεση παλαιστινιακής γης προς όφελος της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στα περίχωρα του εβραϊκού οικισμού Αντεϊ Αντ, κοντά στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση, βάσει του πορίσματος της νεκροψίας του παλαιστίνιου υπουργού μίλησε για «φόνο» και δήλωσε ότι θεωρεί το Ισραήλ «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο«.

Ισραηλινές πηγές με γνώση της ιατροδικαστικής εξέτασης ανέφεραν ότι ο Έιν πιθανόν υπέστη οξύ καρδιακό επεισόδιο λόγω του άγχους που ένιωσε, ενώ είχε ήδη ιστορικό με καρδιακά προβλήματα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By