Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Συνάντηση Αναστασιάδη – Κέρι στο Νταβός

Συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό

ANASTASIADES-KERRY1-1

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε 45λεπτη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, στο περιθώριο των εργασιών του 45ου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με έμφαση στις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε, ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Κέρι για την απόφαση του να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες για το Κυπριακό, υπό το παρόν καθεστώς εκβιασμών και απειλών από την μεριά της Τουρκίας.

Από την μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επανέλαβε τη θέση της χώρας του για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους εντός της ΑΟΖ της.

Ακόμη, σύμφωνα με τον Κύπριο εκπρόσωπο, ο Κέρι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας εκείνων των συνθηκών, που θα καταστήσουν εφικτή την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό.

By