Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Συνάντηση Αναστασιάδη – Μπαν Κι Μουν με επίκεντρο το Κυπριακό

«Ο γενικός γραμματέας συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη για την οραματική ηγεσία που έχει επιδείξει και την πρόοδο που έχει σημειώσει μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί»

anastasiadis

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο ημίωρης συνάντησης του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν, που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο γ.γ. του ΟΗΕ είναι ικανοποιημένος από την πορεία των συνομιλιών και αναμένει όπως κι άλλοι διεθνείς πρωταγωνιστές τις τουρκικές εκλογές.

«Ο γενικός γραμματέας συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη για την οραματική ηγεσία που έχει επιδείξει και την πρόοδο που έχει σημειώσει μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ για τη συνάντηση.

Επίσης, «χαιρέτισε ιδιαίτερα τη δέσμευση των δύο ηγετών να εργαστούν ακούραστα προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό».

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε στον Μπαν ότι τα λόγια της Τουρκίας πρέπει να γίνουν πράξεις.

Πλην του Κυπριακού συζητήθηκαν και περιφερειακά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και ζητήματα που εξετάζονται στην ειδική σύνοδο κορυφής για την αειφόρο ανάπτυξη.

Εξάλλου, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ συζήτησαν σε χθεσινή τους συνάντηση ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ για άσκηση επιρροής στην Τουρκία.

By