Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Συνάντηση Αβραμόπουλου – Στόλτενμπεργκ για προσφυγικό

Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τον συντονισμό μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

avramopoulos

Θέματα που αφορούν τον συντονισμό μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης συζήτησαν τη Δευτέρα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια της απόφασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για τη στήριξη της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, οι δύο άνδρες εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την πλήρη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στο ζήτημα αυτό.

Οι λεπτομέρειες σε σχέση με την πραγματοποίηση των επιχειρήσεων και το πλαίσιο της συνεργασίας θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι ο σκοπός της συμμετοχής του ΝΑΤΟ δεν είναι η απώθηση μεταναστών, αλλά η εποπτεία και η παροχή σημαντικών πληροφοριών για να βοηθήσει τους Συμμάχους και την Ε.Ε. στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου μεταναστών και στην εξάρθρωση των εγκληματικών δικτύων.

Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ε.Ε. θα συνεχίσουν τις τακτικές επαφές πάνω στο ζήτημα αυτό.

Σημειώνεται ότι η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ (SNMG 2) βρίσκεται ήδη στο Αιγαίο με πέντε πλοία προς το παρόν: ένα Oiler (FGS BONN, από τη Γερμανία) και τέσσερις φρεγάτες, μία από την Τουρκία (TCG BARBAROS), μία από τον Καναδά (HMCS FREDERICTON), μία από την Ελλάδα (HS SALAMIS), και μία από την Ιταλία (ITS LIBECCIO).

(Visited 1 times, 1 visits today)
By