Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

Συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ για τη Συρία

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας συζήτησαν για την στρατιωτική εμπλοκή της Μόσχας στη Συρία αλλά και για το θέμα της πολιτικής μετάβασης της χώρας.

keri-labrof_10

Τη στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία, τους τρόπους για αποφυγή ακούσιων επεισοδίων ή ατυχημάτων (de-conflict) μεταξύ των αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων που δρουν στην περιοχή, καθώς και την πιθανότητα πολιτικής μετάβασης στη χώρα συζήτησαν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ήταν μια ενδελεχής ανταλλαγή απόψεων τόσο επί των στρατιωτικών όσο και επί των πολιτικών επιπτώσεων της αυξημένης εμπλοκής της Ρωσίας στη Συρία», σύμφωνα με ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος σημείωσε πως η συνάντηση έγινε προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για τις συνομιλίες που θα έχουν τη Δευτέρα οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, μεταδίδει το Reuters.

«Συζήτησαν για την ανάγκη όχι μόνο να μην υπάρξουν ατυχήματα, αλλά και, αν είναι δυνατόν, να επιστρέψουν στο διάλογο για το πώς θα προχωρήσει μια πολιτική μετάβαση», είπε, προσθέτοντας πως «συζήτησαν διάφορους τρόπους» ως προς αυτό το θέμα.

Κέρι: Να συντονιστούμε…

Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι έχει ζωτική σημασία να συντονισθούν όλες οι προσπάθειες εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε όμως πως αυτό δεν συμβαίνει ακόμη.

Ερωτηθείς για το λόγο που γίνεται η ανακοινωθείσα από το Ιράκ προσπάθεια για τον συντονισμό της συλλογής πληροφοριών μεταξύ του Ιράκ, της Συρίας, του Ιράν και της Ρωσίας, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν συναντηθεί με τον Κέρι ότι αυτός είναι «ο συντονισμός των προσπαθειών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

Ωστόσο ο Κέρι δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Πιστεύω ότι το κρίσιμο είναι να συντονισθούν όλες οι προσπάθειες. Δεν υπάρχει ακόμη συντονισμός. Έχουμε ανησυχίες για το πώς θα προχωρήσουμε».

(Visited 1 times, 1 visits today)