Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Συνάντηση Μέρκελ- Ολάντ στο Βερολίνο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα επιδιώξει να διαβεβαιώσει την καγκελάριο της Γερμανίας για την πρόθεσή του να επιμείνει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τη δημοσιονομική εξυγίανση

merk olant

Κοινή συνεδρίαση του γαλλο-γερμανικού υπουργικού συμβουλίου θα διεξαχθεί σήμερα στο Βερολίνο, όπου ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα επιδιώξει να διαβεβαιώσει την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για την πρόθεσή του να επιμείνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τη δημοσιονομική εξυγίανση, μετά τη νέα εκλογική ήττα της κυβερνητικής του πλειοψηφίας στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών της περασμένης Κυριακής.

Σε μία ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης, ο πρωθυπουργός Μάνουελ Βαλς, ο οποίος επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του γαλλο-γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, και στη συνέχεια να συναντηθεί στην Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αποφάσισε την τελευταία στιγμή, σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, να παραμείνει στο Παρίσι με μία αποστολή: την αναζωογόνηση του διαλόγου με την κυβερνητική πλειοψηφία που δέχθηκε σοβαρό πλήγμα και βγήκε κατακερματισμένη από αυτήν την τέταρτη σε έναν χρόνο εκλογική αναμέτρηση, με την αριστερή πτέρυγα να απαιτεί επιτακτικά μία αλλαγή πολιτικής προς τα αριστερά.

Την ίδια στιγμή, ο Ολάντ θα διαβεβαιώνει την Μέρκελ, τοποτηρητή της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, ότι έχει την πρόθεση να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Αισιόδοξος, ο πρόεδρος της Γαλλίας υπολογίζει σε μία οικονομική ανάκαμψη για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% το 2017 και για τον περιορισμό της ανεργίας που δεν σταματά να αυξάνεται.

Παράλληλα με το υπουργικό συμβούλιο, ο γάλλος υπουργός Οικονομίας θα εκδώσει μαζί με τον γερμανό ομόλογό του Σίγκμαρ Γκάμπριελ κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα περιλαμβάνει λίστα γαλλο-γερμανικών επενδυτικών προγραμμάτων για την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου επενδύσεων, του επονομαζόμενου «σχεδίου Γιούνκερ».

Ειρωνευόμενος εκ προοιμίου την 17η συνεδρίαση του κοινού γαλλο-γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, ο επικεφαλής του γαλλικού Κόμματος της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν κατήγγειλε «την εγωιστική αδιαλλαξία» της Γερμανίας που «βυθίζει την Ευρώπη στον αποπληθωρισμό».

Το γαλλο-γερμανικό υπουργικό συμβούλιο θα προωθήσει σειρά κοινών προγραμμάτων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Επειτα από διαπραγματεύσεις ετών, αναμένεται ανακοίνωση για την υλοποίηση στη Γαλλία του κοινού προγράμματος ενός 3ου δορυφόρου παρακολούθησης τρίτης γενιάς, στο οποίο η Γερμανία θα συμμετάσχει με μία επένδυση 210 εκατομμυρίων ευρώ επί συνολικού κόστους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δύο χώρες αναμένεται να συμφωνήσουν για την ανάπτυξη νέας γενιάς μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MALE (Moyenne Alritude Longue Endurance) στον ορίζοντα 2020-2025.

Στο διπλωματικό επίπεδο, οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα κατέχει προνομιακή θέση στην ημερήσια διάταξη, καθώς και τα αμυντικά θέματα εν όψει της συνάντησης της ομάδας της Βαϊμάρης (υπουργοί Αμυνας Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας) και της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής (25-26 Ιουνίου) που θα είναι αφιερωμένη στην κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας.

«Οι τραγωδίες του Charlie Hebdo και το αεροπορικό δυστύχημα μάς έφεραν ακόμη πιο κοντά», δήλωνε πρόσφατα ο Μίχαελ Ροτ, γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αρμόδιος για τις γαλλο-γερμανικές σχέσεις, ενώ σύμβουλος του Φρανσουά Ολάντ διαπίστωνε την δημιουργία μίας «αυθόρμητης στενής προσωπικής σχέσης» ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

By