Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Συνάντηση Παυλόπουλου – Κρούγκμαν (φωτό)

Αυτή την ώρα ο νομπελίστας οικονομολόγος συναντάται με τον πρωθυπουργό

krougman - pavlopoulos

Συνάντηση με τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πολ Κρούγκμαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος, που έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή του στα μέτρα λιτότητας, βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου χθες εκφώνησε ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής.

Εκεί ο κύριος Κρούγκμαν χαρακτήρισε «κόλαση» μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ ζήτησε να εφαρμοστούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη χώρα.

krougman - pavlopoulos

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τον ευχαρίστησε «διπλά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Με όσα είπατε και στη διάλεξή σας έχετε βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια την οποία κάνει η Ελλάδα να παραμείνει όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή  Ένωση αλλά και στην Ευρωζώνη και να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της. Θέλω να σας τονίσω ότι η επιστημονική συμβολή σας γενικότερα, στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αναγνωρίζεται σήμερα γενικώς» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακόμα, ο κύριος Παυλόπουλος τόνισε πως ο Πολ Κρούγκμαν με το έργο του «έχει καταρρίψει τον μύθο της λεγόμενης «αναπτυξιακής λιτότητας»». «Χάρη σε σας κατά μεγάλο μέρος, αποδείχθηκε ότι η πολιτική λιτότητας υπονομεύει την ανάπτυξη και υπονομεύει του θεσμούς. Δυστυχώς η πολιτική αυτή αυξάνει τις ανισότητες και δε διασφαλίζει μια βιώσιμη ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην ίδια την Ευρωζώνη» είπε.

«Είμαστε σε ένα σημείο καμπής κι εδώ και στην Ευρώπη. Γίνονται κινήσεις προς την κατάλληλη κατεύθυνση και θεωρώ ότι υπάρχει μια ευκαιρία, υπάρχει μια πιθανότητα να κινηθούμε προς τα μπρος επιτέλους. Κι εγώ βεβαίως προσυπογράφω κι επικροτώ τη δουλειά σας συνολικά και τις σκληρές προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα» ανέφερε ο κύριος Κρούγκμαν.

krougman - pavlopoulos
Ολόκληρος ο διάλογος των δύο αντρών:

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί ήρθατε στην Ελλάδα σ΄ αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Και να σας ευχαριστήσω διπλά: Πριν απ όλα γιατί με όσα είπατε και στη διάλεξή σας έχετε βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια την οποία κάνει η Ελλάδα να παραμείνει όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή  Ένωση αλλά και στην Ευρωζώνη και να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της.

Αλλά θέλω να σας τονίσω ότι η επιστημονική συμβολή σας γενικότερα, στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αναγνωρίζεται σήμερα γενικώς.

Με όλο σας το έργο έχετε καταρρίψει αυτό τον μύθο της λεγόμενης «αναπτυξιακής λιτότητας». Χάρη σε σας κατά μεγάλο μέρος, αποδείχθηκε ότι η πολιτική λιτότητας υπονομεύει την ανάπτυξη και υπονομεύει του θεσμούς.
Δυστυχώς η πολιτική αυτή αυξάνει τις ανισότητες και δε διασφαλίζει μια βιώσιμη ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην ίδια την Ευρωζώνη.

Θα τελειώσω όπως ξεκίνησα. Η  Ελλάδα είναι προσανατολισμένη στην παραμονή της στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Θα μείνει στην Ευρωζώνη και οι θέσεις και οι απόψεις σας ιδίως στο τελευταίο σας βιβλίο «Τέλος στην ύφεση τώρα», μας βοηθούν προκειμένου με τους εταίρους μας να τροποποιήσουμε συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος που μας έχει επιβληθεί. Ώστε με τις αλλαγές αυτές να βγούμε επιτέλους στις αγορές και να εξασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.
Και εύχομαι να σας ξαναδούμε στην Αθήνα σύντομα.

krougman

Πολ Κρούγκμαν

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ για τα ευγενικά σας λόγια . Είναι ίσως  υπερβολικά. Είμαστε όμως σε ένα σημείο καμπής κι εδώ και στην Ευρώπη. Γίνονται κινήσεις προς την κατάλληλη κατεύθυνση και θεωρώ ότι υπάρχει μια ευκαιρία, υπάρχει μια πιθανότητα να κινηθούμε προς τα μπρος επιτέλους. Κι εγώ βεβαίως προσυπογράφω κι επικροτώ τη δουλειά σας συνολικά και τις σκληρές προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά.

Αυτή την ώρα ο κ. Κρούγκμαν έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

krougman - tsipras

(Visited 1 times, 1 visits today)
By