Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Σκουρλέτη-Θεσμών: Σε καλό κλίμα αλλά χωρίς συμφωνία

Ενεργειακά θέματα και κυρίως η ελληνική πρόταση για τον ΑΔΜΗΕ τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τους θεσμούς

skourletis2

Μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης προέυψε κλίμα προσέγγισης στις συζητήσεις, χωρίς όμως τελική συμφωνία στα ενεργειακά.

Τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν οι λεπτομέρειες της ελληνικής πρότασης για τον ΑΔΜΗΕ, που προβλέπει μεταφορά στο δημόσιο του 51%, είσοδο στρατηγικού επενδυτή με 20% και εισαγωγή στο Χρηματιστήριο για το 29% των μετοχών.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι εκκρεμότητες αφορούν τόσο τον τρόπο αποζημίωσης της ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00% για την απώλεια του περιουσιακού της στοιχείου, όσο και τον ακριβή ρόλο του στρατηγικού επενδυτή, για τον οποίο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης και ακριβής περιγραφή.

Ας σημειωθεί εδώ ότι η ιταλική TERNA που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή, έχει διαμηνύσει με τον πιο σαφή τρόπο ότι συμμετοχή στο μ.κ. χωρίς συμμετοχή στο μάνατζμεντ δεν μπορεί να υπάρξει.

Τέλος συζήτηση, χωρίς όμως να υπάρξει κατάληξη, έγινε και για τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, καθώς υπάρχει απόσταση σε θέματα όπως οι τιμές εκκίνησης, για τις οποίες η ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00% έχει την άποψη ότι θα πρέπει να αντιστοιχούν στο κόστος, όπως αυτή το προσδιορίζει.

Αύριο Παρασκευή θα υπάρξει νέα συναντηση για τα ενεργειακά, σε επιπεδο τεχνικών κλιμακίων.

By