Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Συνάντηση-θρίλερ Βενιζέλου με Μοσκοβισί και Κοστέλο

Το μυστικό ραντεβού στις Βρυξέλλες, το μήνυμα του Έλληνα αντιπροέδρου στους δανειστές και το «χαρτί» της Αθήνας

pier_moskovisi_

Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρισκόταν στην Αγκυρα για επαφές με την τουρκική ηγεσία. Αφού ολοκληρώθηκε το πρόγραμμά του, βγήκε για φαγητό με την ελληνική αντιπροσωπεία. Την ώρα του δείπνου το τηλέφωνό του άρχισε να χτυπά επίμονα. Τον αναζητούσε ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ήταν διατεθειμένος να αναλάβει πρωτοβουλία άρσης του αδιεξόδου με την τρόικα. Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να είναι σε επαφή.

Σαν θρίλερ κατασκοπείας

Η κατάληξη του τηλεφωνήματος, τέσσερις ημέρες αργότερα στις Βρυξέλλες, ξεπέρασε και τον πιο περίτεχνο διπλωματικό χειρισμό θυμίζοντας περισσότερο ψυχροπολεμικό κατασκοπικό θρίλερ. Την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών μετείχε στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, η οποία είχε μια βαριά ατζέντα: Ουκρανία, Αφγανιστάν, συμμετοχή της Κύπρου στη συμμαχία κατά του ISIS, ονομασία Σκοπίων. Στο πρόγραμμα υπήρχαν συνολικά πέντε συνεδριάσεις και το δείπνο. Ο κ. Βενιζέλος παρακολούθησε τις πρώτες τρεις συνεδριάσεις, στην τέταρτη όμως γλίστρησε διακριτικά από την αίθουσα.

Με άκρα μυστικότητα επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο της αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ που τον περίμενε με αναμμένη μηχανή και τον μετέφερε σε κάποιο σημείο των Βρυξελλών, όπου τον περίμενε αυτοκίνητο της αντιπροσωπείας της ΕΕ. Ο προορισμός ήταν το Μπερλεμόντ, η έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το τεράστιο γυάλινο κτίριο, όπως και η υπόλοιπη πόλη, ήταν εκείνη την ώρα τυλιγμένο στη βραδινή ομίχλη. Ηταν επίσης άδειο από υπαλλήλους, καθώς είχε τελειώσει προ πολλού το ωράριο εργασίας τους.

Η παρουσία Κοστέλο

Τον κ. Βενιζέλο περίμενε ο κ. Μοσκοβισί, αλλά δεν ήταν μόνος του. Στη συνάντηση είχε καλέσει και τον Ντέκλαν Κοστέλο, τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε στους δύο συνομιλητές του ποια είναι τα πολιτικά όρια της κυβέρνησης σε αυτή τη διαπραγμάτευση, η οποία περιλαμβάνει και το καθεστώς μετάβασης στην εποχή μετά το Μνημόνιο. Αν προκαλέσετε κρίση στην Ελλάδα, θα πυροδοτήσετε το φαινόμενο του ντόμινο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, φέρεται να είπε στους συνομιλητές του ο κ. Βενιζέλος. Εννοούσε ότι η προσήλωση στην πολιτική της λιτότητας και ο στραγγαλισμός των κρατών ριζοσπαστικοποιεί τις ευρωπαϊκές κοινωνίες είτε προς τα αριστερά, όπως δείχνει η άνοδος των Podemos στην Ισπανία, είτε προς τα δεξιά, με το παράδειγμα της σαρωτικής Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία.

Το εμπορικό χρέος της Ελλάδας, τόνισε, είναι 35 δισ. ευρώ, ενώ της Γαλλίας είναι 2,6 τρισ. ευρώ και της Ιταλίας 2,2 τρισ. ευρώ, άρα παρατήρησε, πρόκειται για μια αστεία υπόθεση. Πρόσθεσε ότι τον ίδιο δεν τον απασχολεί αν θα σχηματίσει κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας αλλά τον ενδιαφέρει η χώρα. Μια αντίληψη εθνικής συμπεριφοράς υπάρχει και στη Γερμανία, όποια κυβέρνηση και αν σχηματίζεται έπειτα από τις εκλογές, επισήμανε. Η επιστροφή του ακολούθησε την ίδια διαδικασία: επιβίβαση σε αυτοκίνητο της Κομισιόν, αποβίβαση σε προκαθορισμένο σημείο των Βρυξελλών, επιβίβαση σε αυτοκίνητο του ΝΑΤΟ, συμμετοχή στην πέμπτη συνεδρίαση και στο δείπνο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η δήλωση του κ. Βενιζέλου την Πέμπτη το πρωί ήταν απόρροια αυτής της νυχτερινής συζήτησης. «Οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια» είπε. Το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η διαδικασία της προεδρικής εκλογής αντέστρεψε την πίεση από την κυβέρνηση προς την τρόικα αλλά και εσωτερικά, προς την αντιπολίτευση.

πηγή: vima.gr 

By