Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Σύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση πλαστικού χρήματος εξετάζει η κυβέρνηση

Τι δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης

alexiadis

Το ενδεχόμενο της σύνδεσης του ύψους αφορολόγητου με τη χρήση «πλαστικού» χρήματος εξετάζει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνησή θεωρεί ότι η χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για όλες τις αγορές και τις συναλλαγές θα λειτουργήσει θετικά τόσο για τους πολίτες, όσο και για το ίδιο το Κράτος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι η κυβέρνησή πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στον πολίτη να έχει κίνητρα στη χρήση του «πλαστικού»χρήματος. Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια απόφαση, αλλά θα εξεταστεί ως πρόταση από το υπουργείο Οικονομικών. Δεν παρέλειψε να τονίσει πάντως ότι οι πολίτες άρχισαν να συνηθίζουν στην ιδέα εξαιτίας του γεγονότος ότι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο πλαστικό χρήμα μετά την επιβολή των capital control.

Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, σημειώνοντας πως ο υπολογισμός του θα ξεκινήσει αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Υπολογίζουμε μέσα στο Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη το αργότερο, ώστε να πληρωθεί σε πέντε δόσεις, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Με απλά λόγια, εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκηρύξει πρόωρες εκλογές οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν το αργότερο στις 27 Σεπτεμβρίου, ο υπολογισμός του φόρου ακινήτων θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και ο καταλογισμός του ΕΝΦΙΑ για το νέο έτος θα γίνει μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών…

Για τις φορολογικές δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι προχωράνε με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό, καθώς μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί πάνω από 80%.

Ερωτηθείς σχετικά με το Περιουσιολόγιο επισήμανε ότι το σύστημα βρίσκεται υπό επεξεργασία και τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Περιουσιολόγιο δεν θα είναι ένας έμμεσος τρόπος φορολογίας του πολίτη, θα είναι μια νέα αρχή στις σχέσεις του φορολογούμενου με τη φορολογική διοίκηση. Θα δηλωθούν τα πάντα και ό,τι επιλέξει κάποιος να το κρύψει οποτεδήποτε και οπουδήποτε το εντοπίσουμε θα έχει υψηλότατα πρόστιμα και προσαυξήσεις».

By