Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συνέχισε την πτωτική πορεία το Χ.Α

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,33% στις 677,43 μονάδες

xrimatistirio_ptosi

Μπορεί να προσπάθησε ενδοσυνεδριακά να σταματήσει το πτωτικό σπιραλ που απειλούσε τις 680 μονάδες, αλλά τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με σημαντικές απώλειες κάτω από το κρίσιμο τεχνικό επίπεδο που θα διατηρούσε την πρόσφατη ανοδική αντίδραση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,33% στις 677,43 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 3,39%. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 689,55 μονάδες και η χαμηλότερη στις 677,19. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 6,47% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 43,64 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,08 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 2,07% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,28%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκης, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει εισέλθει για τα καλά στον αστερισμό των αυξήσεων κεφαλαίων των τραπεζών. Οι ειδήσεις που αφορούν την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών μονοπωλούν σχεδόν το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας καθώς η συμπίεση των ημερομηνιών και η κρισιμότητα των αυξήσεων κεφαλαίου για τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών έχουν εκτοξεύσει την αγωνία στα ύψη.

Από την άλλη πλευρά η διαφαινόμενη δυστοκία εξεύρεσης των μέτρων που θα κλείσουν την εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ διατηρούν την νευρικότητα σε όλο το υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλό το οποίο έμμεσα ή άμεσα (Τράπεζες, ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ-3,84% *ΕΗ κλπ) δέχεται τις επιδράσεις των συνεχών αλλαγών στην λίστα με τα ισοδύναμα μέτρα.

Ο συνδυασμός αγωνίας και νευρικότητας δεν ήταν ποτέ θετικός καταλύτης για τις αγορές. Επομένως σε ορίζοντα εβδομάδας η Χρηματιστηριακή αγορά έκανε μάλλον το αυτονόητο, κινήθηκε πτωτικά με αυξημένους τζίρους και ισχυρή μεταβλητότητα.

Η εστίαση πλέον που αφορά τις αυξήσεις κεφαλαίου επικεντρώνεται σε α) την δυνατότητα κάλυψης του βασικού σεναρίου στην Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-1,75% β) το ενδεχόμενο κάλυψης των δυσμενών σεναρίων σε Alpha bank ΑΛΦΑ-11,82% και Eurobank γ) το τίμημα πώλησης της Finansbank και δ) την τιμή των αυξήσεων στην οποία θα κλείσουν τα βιβλία και για τις τέσσερις τράπεζες.

Ένα θετικό μήνυμα για την αγορά θα ήταν να καλυφθούν όλες οι αυξήσεις των βασικών σεναρίων, αρχής γενομένης από την Τρ. Πειραιώς δίνοντας ένα δυνατό στίγμα εμπιστοσύνης στις επόμενες αυξήσεις που θα ακολουθήσουν.

Τεχνικά η ανοδική προσπάθεια διαφυγής την Δευτέρα δεν είχε συνέχεια. Ο Γενικός Δείκτης γύρισε στην βάση στήριξης των 680 μονάδων με ένα διάγραμμα ελεύθερης πτώσης διανύοντας μια απόσταση 50 μονάδων (6,8%) σε τρεις συνεδριάσεις.

Τα τεχνικά δεδομένα άρχισαν να κλείνουν υπέρ των πωλητών καθώς οι 680 μονάδες συνιστούν κάτι σαν το τελευταίο οχυρό της ανοδικής τάσης. Ήδη ο MACD γύρισε πτωτικά, ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών εφάπτεται του Γενικού Δείκτη και οι ταλαντωτές δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα ισχυρή ροπή. Αν και η τάση είναι ακόμα «παιζόμενη» θα χρειαστεί μια υπέρβαση δυνάμεων ανάλογη με αυτή που είχε παρατηρηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου όταν και πάλι η διάσπαση είχε διάρκεια δύο ημερών.

Το γεγονός ότι ακόμα ο Γενικός Δείκτης δεν έχει πάρει απόσταση από το κομβικό σημείο της αντιστροφής αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επανάληψης αν και η ιστορία έχει δείξει ότι όσο χτυπιέται μια στήριξη τόσο πιο αδύναμη γίνεται.

Την Δευτέρα το απόγευμα θα γνωρίζουμε αν η Τράπεζα Πειραιώς κάλυψε το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών (2,2 δις ευρώ) του βασικού σεναρίου έχοντας ήδη 590 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή των ομολογιών της.

Η Eurobank ακολουθεί με πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής της διαδικασίας συγκέντρωσης προσφορών το διάστημα 11 – 13 Νοεμβρίου ενώ οι ημερομηνίες για την Alpha bank σε ανεπίσημο επίπεδο τοποθετούν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών στις 9 Νοεμβρίου.

Στο ταμπλό τώρα, από τις μετοχές του FTSE 25, άνοδο κατέγραψαν μόνο οι Viohalco (+1,36%), ΕΛΠΕ (+0,97%) και ΔΕΗ  (+0,21%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-11,82%), του ΟΠΑΠ (-3,84%), της Εθνικής (-3,67%), της Lamda Development  (-3,60%), της Grivalia Properties (-2,40%), της Motor Oil (-2,18%) και της Aegean Airlines  (-2,08%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-5,08%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χημικών (+1,46%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 49 κινήθηκαν ανοδικά, 59 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

By