Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Ισλανδία για το Panama Papers

Παρά την παραίτηση του πρωθυπουργού οι κάτοικοι της χώρας παραμένουν στους δρόμους

panamapapers

Τις δυνάμεις της μετρά σήμερα Σάββατο η αντιπολίτευση στην Ισλανδία μέσα από τη μεγάλη διαδήλωση κατά της κυβέρνησης που έχει οργανώσει για σήμερα στο Ρέικιαβικ, για έκτη συνεχόμενη ημέρα μετά την δημοσίευση των επιλεγόμενων «Εγγράφων του Παναμά» (Panama Papers), που οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον.

Καθώς η δεξιά πλειοψηφία αποφάσισε να μην παραχωρήσει την εξουσία αλλάζοντας απλώς επικεφαλής της κυβέρνησης, οι υπέρμαχοι της νέας προσφυγής στις κάλπες καλούνται να συγκεντρωθούν σήμερα στις 17.00, ώρα Ελλάδος, μπροστά στο Κοινοβούλιο.

Πάντως, και αυτή διαδήλωση, όπως στις αντίστοιχες που είχαν πραγματοποιηθεί καθημερινά από την περασμένη Δευτέρα, δεν τελεί υπό την αιγίδα κάποιου συγκεκριμένου κόμματος, ή άλλης οργάνωσης κι ούτε υπάρχουν σημαίες, ή διακριτικά κάποιου τέτοιου πολιτικού οργανισμού.

Την περασμένη Δευτέρα, η αστυνομία υπολόγιζε σε 8.000 κι οι διοργανωτές σε 22.000 τους ανθρώπους που κατέκλυσαν τους δρόμους στην ιστορική εκείνη κινητοποίηση που προκάλεσε την πτώση του Γκουνγκλάουγκσον, για τον οποίον οι αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), για τις σχέσεις του με off-shore εταιρείες, έπεσαν ως πέλεκυς.

Ο διάδοχός του, Σιγκούρντουρ Ίνγκι Γιόχανσον χαίρει της εμπιστοσύνης του 23% των ερωτηθέντων στις σφυγμομετρήσεις του Παν/μιου του Ρέικιαβικ, ενώ το 51% των Ισλανδών απαιτεί εκλογές τον Μάιο, ή τον Ιούνιο. Το 26% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τον πρωθυπουργό οι εκλογές να προκηρυχθούν για τον Οκτώβριο, ενώ το 23% θα επιθυμούσε η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία της, ως την Άνοιξη του 2017.

Οι διαδηλωτές αξιώνουν επίσης επί πίνακι την κεφαλή του υπουργού Οικονομομικών Μπιάρνι Μπενέντικτσον, που αναφέρεται στα Panama Papers ως μέτοχος σε εταιρεία στις Σεϋχέλες, όπως και της ομολόγου του των Εσωτερικών Όλεφ Νόρνταλ, συνέταιρου με τον σύζυγό της μίας επιχείρησης στον Παναμά. Αμφότεροι ισχυρίζονται πως δεν είχαν καμμία συναλλαγή μέσω αυτών των εταιρειών.

Η οργή των κατοίκων της μικρής αυτής νησιωτικής χώρας (320.000 κάτοικοι) αντανακλά το μέγεθος του σκανδάλου των off-shore εταιρειών για μία τέτοια κοινωνία. Σύμφωνα με το σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 600 Ισλανδοί μνημονεύονται στα «έγγραφα», αριθμός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ αναφορικά με το μέγεθος του συνολικού πληθυσμού, όπως διατείνεται Ισλανδός δημοσιογράφος που συνεργάσθηκε στην Κοινοπραξία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By