Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Συνεχίζονται οι προσπάθειες ανεύρεσης θυμάτων από το ναυάγιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να λάβει πρωτοβουλίες

European-Union

To ναυάγιο του αλιευτικού που ήταν γεμάτο πρόσφυγες στ΄ανοιχτά της Λιβύης αυτό το Σαββατοκύριακο είναι πιθανόν η «χειρότερη τραγωδία» αυτού του είδους στη Μεσόγειο με τουλάχιστον 700 αγνοούμενους, αφού εκφράζονται φόβοι ότι δεκάδες ακόμη άνθρωποι ήταν κλεισμένοι και στα αμπάρια, και εντείνει την πίεση ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.

Από σήμερα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο αναμένεται να συζητήσουν για τη μετανάστευση και τη Λιβύη, χώρα καταγωγής των περισσοτέρων προσφύγων που αρχίζουν αυτόν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.

Χθες βράδυ ο επίσημος απολογισμός του ναυαγίου, το οποίο σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ήταν 24 νεκροί και 28 διασωθέντες, ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης. Ωστόσο ο απολογισμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς περνούν οι ώρες.

Η ιταλική ακτοφυλακή δεν επιβεβαίωσε κανέναν από τους αριθμούς αυτούς αλλά διευκρίνισε ότι το αλιευτικό μήκους 20 μέτρων «μπορούσε να μεταφέρει εκατοντάδες ανθρώπους».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση που καλείται να λάβει πρωτοβουλίες εδώ και ημέρες και σε κάθε νέο δράμα στη Μεσόγειο, συγκάλεσε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών για να λάβει μέτρα, ενώ προτίθεται να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής.

(Visited 1 times, 1 visits today)