Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στα Σκόπια για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος

Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε 28 σημεία σε όλη τη χώρα

islamiko-kratos

Εννέα άτομα συνέλαβαν οι αρχές της ΠΓΔΜ, σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με στόχο τον εντοπισμό και σύλληψη ατόμων που σχετίζονται με την οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους ή με τη στρατολόγηση νέων για να πολεμήσουν στο Ιράκ, τη Συρία και σε άλλα πολεμικά μέτωπα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Μίτκο Τσάβκοφ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA ότι πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε 28 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και το τζαμί Τουτουνσούζ και συνελήφθησαν εννέα άτομα.

Για άλλα 27 άτομα υπάρχει ένταλμα σύλληψης σε σχέση με συμμετοχή σε ξένους στρατιωτικούς ή παραστρατιωτικούς οργανισμούς, βάσει ενός νέου νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, με στόχο να αποτρέψει μουσουλμάνους νέους από το να ενταχθούν στις δομές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία ή το Ιράκ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014 και όλο αυτό το διάστημα το υπουργείο συγκέντρωνε στοιχεία για τη συμμετοχή ομάδων που στρατολογούν μέλη σε ξένους στρατιωτικούς σχηματισμούς.

Περίπου 130 πολίτες της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το ΜΙΑ, εικάζεται πως έχουν ενταχθεί σε ξένες στρατιωτικές ομάδες, ενώ 16 σκοτώθηκαν σε μάχες που συμμετείχαν.

Μεταξύ των συλληφθέντων, σύμφωνα με τον Τσάβκοφ, είναι και άτομα που έχουν ήδη πολεμήσει στη Συρία, όπου μετέβησαν μέσω Τουρκίας και στη συνέχεια επέστρεψαν στην ΠΓΔΜ.

Οι συλληφθέντες είναι μεταξύ 19 και 49 ετών, ενώ κατά τη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα κ.ά.

Ειδικές μονάδες αστυνομικών της ΠΓΔΜ πραγματοποίησαν συνολικά 28 εφόδους: 21 στα Σκόπια, τέσσερις στο Γκόστιβαρ και από μία σε Τέτοβο, Κουμάνοβο και Στρούγκα. Οι έρευνες έγιναν σε σπίτια, σε γραφεία μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένας από τους συλληφθέντες είναι ο ιμάμης του ισλαμικού τεμένους Τουτουνσούζ των Σκοπίων.

Η Ισλαμική Κοινότητα της ΠΓΔΜ έχει ιστορικό διχασμών, με κάποιους ιμάμηδες να είναι εκτός ελέγχου της Κοινότητας, όπως και ο ιμάμης που λέγεται πως συνελήφθη, ο Ρετζέπ Μεμίσι.

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ δεν έδωσε πληροφορίες για την ταυτότητα των συλληφθέντων, επιβεβαίωσε, ωστόσο, πως πρόκειται για πολίτες της χώρας, από διάφορες εθνοτικές ομάδες. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία χαιρετίζει την επιχείρηση της αστυνομίας.

By