Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Συνέντευξη Νικολούδη στη βελγική Libre Belgique.

Με τίτλο «Ο Νικολούδης ανοίγει το κυνήγι των απατεώνων».

panagiotis nikoloudis

 

«Εισαγγελέας για 35 χρόνια, ο Παναγιώτης Νικολούδης έχει αφιερώσει τα τελευταία πέντε χρόνια στην καταπολέμηση της διαφθοράς, μια μάστιγα που υπονομεύει την Ελλάδα. Δεν είναι μέλος κανενός πολιτικού κόμματος, αλλά παρόλα αυτά έχει κληρονομήσει ένα κεφαλαιώδους σημασίας χαρτοφυλάκιο: Είναι ο αρμόδιος υπουργός για την καταπολέμηση της διαφθοράς» αναφέρει στο εισαγωγικό της σημείωμα η εφημερίδα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, απαντώντας στο ερώτημα ποια ήταν τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα ο Π. Νικολούδης αναφέρει το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού και αλκοόλ καθώς και την έρευνα για τα δάνεια προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ σε σχέση με τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ σημειώνει τα εξής:

«Ο κατάλογος αυτός δεν είναι τόσο σημαντικός όσο θα θέλαμε. Ως εισαγγελέας, πολέμησα τη φοροδιαφυγή με διαφορετικό τρόπο και νομίζω ότι νίκησα. Το 2012, ζήτησα από όλες τις ελληνικές τράπεζες να μου στείλουν μια λίστα πελατών με καταθέσεις πάνω από 200.000 ευρώ. Οκτώ τράπεζες μου έστειλαν οκτώ λίστες. Στη συνέχεια, συνέταξα μια άλλη λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων που, από το 2010, είχαν στείλει στο εξωτερικό ποσά άνω των 200.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, μια άλλη με τα ονόματα εκείνων που έχουν χαρτοφυλάκια στο Ελληνικό Χρηματιστήριο αξίας άνω των 200.000. Είχα, επίσης, μια λίστα με στοιχεία πολύ υψηλών ασφαλιστηρίων συμβολαίων.Τέλος, δημιουργήσαμε μια βάση δεδομένων με τις δηλώσεις εισοδήματος από το 2000 και διασταυρώσαμε όλες αυτές τις πληροφορίες με τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα «Λιχτενστάιν». Ήταν το τζακ ποτ. Αμέσως μας εμφανίστηκαν τα ονόματα των φοροφυγάδων, κάτι που με εξέπληξε εμένα πρώτο. Δεν πίστευα ότι ήταν τόσο εύκολο να εντοπιστούν».

Απαντώντας στη συνέχεια στο ερώτημα «πόσους ανθρώπους έχετε στριμώξει» ο Π. Νικολούδης αναφέρει τα εξής: «Έστειλα περίπου 5.000 υποθέσεις στα δικαστήρια, πράγμα που αποτιμάται μεταξύ 2,5 και 3 δις ευρώ, τα οποία το κράτος θα πρέπει να ανακτήσει. Περίπου άλλες 24.000 υποθέσεις αναμένουν.Έχουμε κάνει το πιο δύσκολο κομμάτι: να βρούμε πού ήταν κρυμμένα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε για να εισπράξουμε τον οφειλόμενο φόρο. Στο θέμα αυτό, η ελληνική διοίκηση δεν είναι πολύ αποτελεσματική και η δικαιοσύνη είναι αργή.

Απαντώντας τέλος στο ερώτημα «πότε πιστεύετε ότι θα ανακτήσετε αυτά τα χρήματα», ο υπουργός αναφέρει τα εξής:
«Αν αυτά τα πρόσωπα επιλέξουν να προσβάλουν τις αποφάσεις στο δικαστήριο, μπορεί να χρειαστούν έως και 5 με 6 χρόνια, αλλά νομίζω ότι έχουν κάθε συμφέρον να πληρώσουν αμέσως. Έχουμε, επίσης, την έναρξη έρευνας για το ξέπλυμα χρήματος, τα πρόστιμα. Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθούμε να προβούμε σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα με ένα σχοινί γύρω από το λαιμό μας. Όταν το σύστημα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά – όχι πριν από πέντε μήνες – η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική. Το 2017 θα αρχίσουμε να συλλέγουμε τα χρήματα από τους ελέγχους της περιόδου 2011 έως το τέλος του 2015, και το 2017 αυτά του 2012, ενώ το 2018 εκείνα του 2013. Το πιο δύσκολο μέρος είναι η αρχή και είναι τώρα».

(Visited 1 times, 1 visits today)