Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Σύνοδος Κορυφής: Στον αέρα η συμφωνία για την προσφυγική κρίση

Η ομάδα του Βίσενγκραντ φέρεται να εκφράζει έντονες ενστάσεις και να μην συνεργάζεται για την εξεύρεση κάποιας λύσης

sinodos_339916745

Εμπλοκή παρουσιάστηκε στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, υπάρχει αδυναμία συμφωνίας στο τουρκικό σχέδιο για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, οι ευρωπαίοι θα εργαστούν πάνω σε αυτό τις επόμενες ημέρες. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η ομάδα του Βίσενγκραντ φέρεται να εκφράζει έντονες ενστάσεις και να μην συνεργάζεται για την εξεύρεση κάποιας λύσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία δεν θεωρούν την Τουρκία ασφαλή χώρα διέλευσης και διαφωνούν με την απόφαση να αιτούνται άσυλο μέσω Τουρκίας οι Σύροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σταματήσει η κοινή συνεδρίαση των 28 ηγετών και γίνονται κατ’ιδίαν συνομιλίες. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Ουγγαρίας Ζ. Κόβατς, ο Β. Όρμπανέχει θέσει βέτο στο συνολικό σχέδιο, ενώ σύμφωνα με τον ουγγρικό τύπο δεν ήταν ο μόνος που έθεσε βέτο, χωρίς να αναφέρει ποιοι άλλοι προχώρησαν σε αντίστοιχη κίνηση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να συμφωνήσουν τη Δευτέρα στο φιλόδοξο σχέδιο που πρότεινε η Τουρκία για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, αλλά καλωσορίζουν τις προτάσεις και θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε αυτές τις επόμενες ημέρες, ανέφερε ο ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

«Σε αρκετές χώρες αρέσει η γενική ιδέα αλλά δεν μπορούν να δεχθούν μια συμφωνία σήμερα λόγω του πολύ σύντομου χρόνου προετοιμασίας. Θα καλωσορίσουν τη φιλόδοξο των προτάσεων αλλά δεν μπορούν να αποφασίσουν σε όλα τα σημεία σήμερα», ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Απαιτείται αποσαφήνιση σε ορισμένα σημεία. Θα εργαστούμε εντατικά τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.

Κατά των νέων απαιτήσεων της Τουρκίας για επιπλέον χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την προσφυγική κρίση, τάχθηκε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

O κ. Σέλινγκ τόνισε πως δεν είναι πρόθυμος να διαθέσει περισσότερα χρήματα, πέραν των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ: «Δώσαμε τώρα μία κοινή χρηματοδότηση αυτών των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, όπου ένα μέρος προέρχεται από τον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα μέρος από τις χώρες-μέλη. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι πρόθυμος να διαθέσω επιπλέον χρηματικά μέσα, πέραν αυτών, ενόσω δεν είναι σαφές εάν θα αντισταθμιστούν επίσης για χώρες με ιδιαίτερη επιβάρυνση (σ.σ. στο προσφυγικό), όπως η Γερμανία, η Σουηδία ή η Αυστρία» είπε ο κ. Σέλινγκ.

Ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από την Κομισιόν να διατεθούν στη χώρα του 600 εκατομμύρια ευρώ, για τους πρόσφυγες που είχε δεχθεί το 2015. Ο κ. Σέλινγκ διευκρίνισε ότι ενώ η Αυστρία είχε τη δυνατότητα να χορηγήσει άσυλο σε 35.000 ανθρώπους, το 2015 έδωσε άσυλο σε 90.000 πρόσφυγες. Για να δικαιολογήσει το ποσό των 600.000 ευρώ που ζητά, υπολόγισε ότι το κόστος κατά πρόσφυγα ανέρχεται σε 11.000 ευρώ ετησίως.

Στο μεταξύ, ο Νταβούτογλου κατέθεσε στους ευρωπαίους ηγέτες «συνολική πρόταση» που περιλαμβάνει πολλές πτυχές των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Εκτός από την αύξηση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας, η τουρκική πλευρά ζητά να ξεπαγώσουν 5 κεφάλαια που αφορούν την ενταξιακή της πορεία τα οποία έχει μπλοκάρει η Κύπρος και συντάσσεται και η Αθήνα.

«Εκτός από αυτήν την πρόταση, η παρουσία της Τουρκίας στη Σύνοδο δεν συνδέεται μόνο με το ζήτημα του μεταναστευτικού, αλλά και με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ και με άλλα περιφερειακά θέματα. Δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε μόνο για τους μετανάστες. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ένα θέμα για εμάς εδώ» ανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στα συγκεκριμένα βήματα προόδου που πρέπει να κάνει η Άγκυρα ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των 28 ηγετών της ΕΕ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε πως τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του casus belli.

By