Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Συρία: Περισσότεροι από 100 νεκροί σε μπαράζ επιθέσεων

Στόχος των επιθέσεων ήταν σημεία ελέγχου και κυβερνητικές θέσεις στην επαρχία Χάμα

tzixantistes irak

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες στη Συρία λόγω μπαράζ επιθέσεων και συγκρούσεων, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην κεντρική χώρα, περισσότερα από 70 μέλη των δυνάμεων του τακτικού στρατού σκοτώθηκαν σε επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, σημείωσε ότι στόχος των επιθέσεων ήταν σημεία ελέγχου και κυβερνητικές θέσεις στην επαρχία Χάμα, όπου τουλάχιστον 50 μέλη του συριακού στρατού σκοτώθηκαν, καθώς και στην επαρχία Χομς. Οι επαρχίες αυτές ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τις καθεστωτικές δυνάμεις. Στις επιθέσεις σκοτώθηκαν επίσης αρκετοί τζιχαντιστές.

«Τους τελευταίους μήνες, το ΙΚ υπέστη ήττες στις επαρχίες Χαλέπι, Ράκα και Χασάκα απέναντι στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους κούρδους μαχητές και τώρα προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος με στρατιωτικές νίκες επί του πεδίου, παρότι αυτές είναι περιορισμένες», εξήγησε ο κ. Ραχμάν.

Στη Χασάκα της βορειοανατολικής Συρίας, επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της κουρδικής μειονότητας στοίχισε τη ζωή 33 ανθρώπων, ανάμεσά τους πέντε παιδιά και πολλές γυναίκες, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους σε σοβαρή κατάσταση. Οι Κούρδοι είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την παραμονή του Νεβρόζ, της κουρδικής πρωτοχρονιάς.

Στα σύνορα με το Ιράκ και την Τουρκία, η επαρχία Χασάκα παρουσιάζει στρατηγικό ενδιαφέρον. Οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι YPG, η μεγαλύτερη κουρδική δύναμη στη Συρία, μοιράζονται τον έλεγχο της ομώνυμης πόλης, ενώ το ΙΚ ελέγχει τομείς της επαρχίας.

Οι YPG πολεμούν στην πρώτη γραμμή κατά του ΙΚ στις κουρδικές περιοχές της Συρίας και απέκρουσαν μεγάλη επίθεση των τζιχαντιστών στην περιοχή του Κομπάνι έχοντας την καθοριστική αεροπορική υποστήριξη του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή περισσοτέρων από 215.000 ανθρώπων, χωρίς να υπολογιστούν οι χιλιάδες αγνοούμενοι, ενώ 11 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, τέσσερα εκατομμύρια εκ των οποίων έχουν αφήσει τη χώρα ως πρόσφυγες.

Στο πολιτικό επίπεδο, απεσταλμένοι της συριακής κυβέρνησης και μέρος της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές Απριλίου στη Μόσχα, μετά τις άκαρπες συνομιλίες που είχαν αρχίσει τον Ιανουάριο.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανέφερε πως θα μπορούσαν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Άσαντ. Στη συνέχεια όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει μέλλον για έναν βάναυσο δικτάτορα όπως ο Άσαντ στη Συρία».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By