Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Συρία: Τουλάχιστον 210.000 οι νεκροί του εμφυλίου

Μετά από τέσσερα χρόνια εσωτερικής σύγκρουσης

syria

Ο απολογισμός των νεκρών έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια εμφυλίου πολέμου στη Συρία έχει φθάσει τους 210.060, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους είναι άμαχοι, όμως ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το Παρατηρητήριο, το οποίο έχει την έδρα του στη Μεγάλη Βρετανία και διαθέτει δίκτυο ακτιβιστών σε ολόκληρη τη Συρία, ανέφερε ότι 10.664 παιδιά και 6.783 γυναίκες περιλαμβάνονται στους νεκρούς.

Οι ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον της οικογένειας του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, η οποία κυβερνά τη χώρα για πέντε δεκαετίες, μετατράπηκαν τον Μάρτιο του 2011 σε ένοπλη εξέγερση, έπειτα από τη βίαιη καταστολή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι καταμέτρησε 35.827 Σύρους αντάρτες και 45.385 Σύρους στρατιώτες ανάμεσα στους νεκρούς. Ο απολογισμός αυτός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Μεταξύ των τεκμηριωμένων θανάτων που καταγράφονται στον απολογισμό του Παρατηρητηρίου, 24.989 ήταν ξένοι τζιχαντιστές μαχητές, μεταξύ άλλων, σουνιτικών αντάρτικων οργανώσεων όπως το τοπικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, Μέτωπο Αλ Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος και ίσως να ξεπερνά τους 85.000, δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. Ομάδες και από τις δύο πλευρές προσπαθούν να κρύψουν τις απώλειές τους, είπε.

Περισσότεροι από 3.000 μαχητές που ανήκουν σε σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες και οργανώσεις από το Ιράκ και το Ιράν, περιλαμβανομένων 640 από τη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σκοτώθηκαν πολεμώντας δίπλα στον συριακό στρατό, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Ο κ. Αμπντέλ Ραχμάν δήλωσε ότι όλες οι περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στον απολογισμό των 210.000 θανάτων είναι εκείνες που μπορούν να επιβεβαιωθούν είτε ονομαστικά και με έγγραφα ταυτότητας, είτε από φωτογραφίες ή βίντεο.

Ο πληθυσμός της Συρίας έφθανε περίπου τα 23 εκατομμύρια ανθρώπους πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Εκτός από τους νεκρούς και τους τραυματίες, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι περίπου 3,73 εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και έχουν καταγραφεί επίσημα στο εξωτερικό ως πρόσφυγες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ακόμη ότι ο πόλεμος έχει προκαλέσει σε 1,5 εκατομμύριο Σύρους κάποιον τραυματισμό ή μόνιμη αναπηρία.

By