Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Συστάσεις για αποφυγή χρήσης τζακιών από τα υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι ο καιρός ευνοεί τη συσσώρευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης

tzaki

Συστάσεις προς τους πολίτες προκειμένου να αποφύγουν την άσκοπη χρήση τζακιών το Σαββατοκύριακο απηύθυναν για άλλη μια φορά τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας. Όπως επισημαίνουν, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι ο καιρός ευνοεί τη συσσώρευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η παρουσία των αιωρούμενων σωματιδίων (βασικά συστατικά της αιθαλομίχλης) ήταν έντονη και την Πέμπτη. Στους σταθμούς μέτρησης του Πειραιά και της Αριστοτέλους οι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία ρύποι άγγιξαν τα 64 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3), στον σταθμό του Αμαρουσίου τα 58 μg/m3 και της Λυκόβρυσης τα 47 μg/m3. Μικροσωματίδια μετρούνται μόνο σε έξι από τους 15 σταθμούς μέτρησης που λειτουργούν στην Αττική.

Η οριακή τιμή για τα αιωρούμενα σωματίδια (με διάμετρο 10 μικρά) έχει οριστεί από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα στα 50 μg/m3 και δεν πρέπει να καταγράφονται υπερβάσεις περισσότερες από 35 φορές τον χρόνο. Για τα σωματίδια με διάμετρο 2,5 μικρά ή για τα υπερλεπτόκοκκα, τα οποία θεωρούνται ακόμη πιο επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό, δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα στην Ελλάδα.

Μετρήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς μόνο από πανεπιστημιακά και άλλα ερευνητικά ιδρύματα, αλλά όχι σε συστηματική βάση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By