Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή στη Βουλή

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

vouli

Στη Βουλή συζητάτε η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στο μνημόνιο.

Oι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), αναμένεται να ανεβάσουν το πολιτικό θερμόμετρο με τις τοποθετήσεις τους εναντίον της υπαγωγής της χώρας στο Μνημόνιο, επιρρίπτοντας ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία.

Συγκεκριμένα, ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ζητούν την διερεύνηση τεσσάρων κρίσιμων περιόδων:

– Οκτώβριος 2009 – Μάιος 2010 περίοδος κατά την οποία εισήλθε η χώρα στο Μνημόνιο και η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου υπέγραψε την πρώτη δανειακή σύμβαση

– Μάιος 2010 – Νοέμβριος 2011, περίοδος κατά την οποία υπογράφηκε δεύτερη δανειακή σύμβαση και πάλι από την κυβέρνηση Παπανδρέου

– Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012, περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση Παπαδήμου υλοποίησε το PSI

– Μάιος 2012 και εντεύθεν, που αφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά.

Τον λόγο αναμένεται να λάβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων ενώ η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα, με ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται ότι για να γίνει δεκτή η πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, απαιτείται η υπερψήφισή της από την πλειοψηφία των παρόντων, αρκεί να μην είναι λιγότεροι των 120.

Κατατέθηκε η «γαλάζια» πρόταση

Με τις υπογραφές σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κατατέθηκε πριν από λίγο και η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ζητώντας επέκταση της χρονικής περιόδου υπό διερεύνηση από το 1981 έως σήμερα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην πρόταση της η ΝΔ ζητά η «Εξεταστική Επιτροπή να ξεκινήσει τις εργασίες της μετά το τέλος της τετράμηνης παράτασης του «Μνημονίου» που ζήτησε και έλαβε η σημερινή κυβέρνηση ως τα τέλη Ιουνίου».

«Όχι» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Ο κ. Σαμαράς, άλλωστε αναμένεται να εστιάσει στις συνέπειες της πολιτικής αβεβαιότητας, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τις συνθήκες που επικρατούν στην πραγματική οικονομία.

Παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, θα συμμετάσχει με επικεφαλής το Χρήστο Σταικούρα στην Επιτροπή, στάση που έχει επιλέξει και το ΠΑΣΟΚ.

Την κυβερνητική πρόταση, την οποία σου υπογράφουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναμένεται να καταψηφίσει και το ΚΚΕ.

Πυρά προς όλες τις κατευθύνσεις από το Ποτάμι

«Το Ποτάμι έχει πει ότι ο παλιό σύστημα πρέπει να απολογηθεί για τα λάθη του και τις παραλείψεις του. Έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Οι ευθύνες αυτές όμως καταλογίζονται από το λαό» αναφέρει σε σχέση με την Εξεταστική Επιτροπή το Ποτάμι, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «οι ατέρμονες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ρίξουν κανένα φως αλλά θα αναδείξουν για άλλη μια φορά την παθογένεια του παλιού πολιτικού συστήματος και εδώ περιλαμβάνουμε βέβαια και τον ΣΥΡΙΖΑ».

By