Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Σκάνδαλο στις ΗΠΑ: Πρώην εργαζόμενοι του Netflix και συνεργοί τους κατηγορούνται για insider trading

Προχωρούσαν σε αγοραπωλησίες μετοχών της εταιρείας, οι οπoίες βασίζονταν σε εμπιστευτικά, αδημοσίευτα στοιχεία και αποκόμισαν κέρδη ύψους 3 εκατ. δολαρίων – Πώς στήθηκε η απάτη

H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ανέφερε πως έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε τρεις πρώην εργαζόμενους του Netflix οι οποίοι κέρδισαν $3 εκατ μέσω insider trading.

Σύμφωνα με την SEC, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν εμπιστευτικά δεδομένα του Netflix για την αγοραπωλησία μετοχών της επιχείρησης πριν από τη δημοσίευση των επίσημων στοιχείων του αριθμού των συνδρομητών της πλατφόρμας.

Η SEC αναφέρει, σε σχετικό κείμενο στην ιστοσελίδα της, πως ο Sung Mo Jun, πρώην software engineer της Netflix βρίσκεται στο επίκεντρο της απάτης.

Την περίοδο 2016-2017 παρέδωσε εμπιστευτικά δεδομένα στον αδερφό του και έναν στενό του φίλο οι οποίοι προχώρησαν στις αγοραπωλησίες μετοχών πριν από τη δημοσίευση των επίσημων στοιχείων της εταιρείας.

Μετά την αποχώρησή του από την εταιρεία, ο Sung Mo Jun λάμβανε εμπιστευτικά στοιχεία από δύο insiders που δούλευαν ακόμη στη Netflix.

«Πιστεύουμε πως οι κατηγορούμενοι έλαβαν μέρος σε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα εξαπάτησης και insider trading εκατομμυρίων χρησιμοποιώντας παράνομα τα αδημοσίευτα -τότε- στοιχεία της επιχείρησης», ανέφερε η Erin Schneider, επικεφαλής της SEC στο Σαν Φρανσίσκο.

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέφερε πως αποκάλυψε την απάτη μέσω χρήσης εργαλείων ανάλυσης δεδομένων που υπέδειξαν τις ύποπτες συναλλαγές.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας απήγγειλε επίσημα τις κατηγορίες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πολυετή φυλάκιση.

Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι συναλλαγές στη βάση εσωτερικής πληροφόρησης είναι παράνομες και επιφέρουν βαριές ποινές, καθώς δίνουν αθέμιτο πλεονέκτημα σε επενδυτές και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε μαζική χειραγώγηση μετοχών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By