Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021

Σκηνικό έντασης στήνει ξανά η Τουρκία στο Αιγαίο

Η Τουρκία, μετά τις προειδοποιητικές βολές χθες σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο τουρκικό φορτηγό ACT ανοιχτά της Ρόδου, στέλνει στην περιοχή τρία πολεμικά πλοία.

Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο στήνει η Αγκυρα την ώρα που είναι σε εξέλιξη στο Κραν Μοντανά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Η Τουρκία, μετά τις προειδοποιητικές βολές χθες σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο τουρκικό φορτηγό ACT ανοιχτά της Ρόδου, το οποίο ήταν ύποπτο για την μεταφορά φορτίου ναρκωτικών στέλνει στην περιοχή τρία πολεμικά πλοία. 

Η Άγκυρα καταδίκασε έντονα την αντίδραση της ελληνικής ακτοφυλακής, αποκαλώντας την «δυσανάλογη», ενώ πρόσθεσε ότι αποτελεί παραβίαση του βασικότερου δικαιώματος στην ανθρώπινη ζωή. «Δεν υπάρχει αιτιολογία για τη ρήψη βολών κατά ενός άοπλου εμπορικού πλοίου, που μεταφέρει φορτίο μεταξύ δύο τουρκικών λιμανιών», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. «Η μόνη μας παρηγοριά είναι ότι κανένας δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε ως αποτέλεσμα του συμβάντος», συμπλήρωσε.  Το τουρκικό πλοίο εβλήθη διότι δεν απάντησε σε επανειλημμένες κλήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής. Και πρόσθεταν πως αυτή τη στιγμή έχει περάσει σε τουρκικά χωρικά ύδατα και τον έλεγχό του έχει αναλάβει η τουρκική ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το λιμενικό προσέγγισε το φορτηγό-πλοίο στο πλαίσιο επιχείρησης ελέγχου που μετείχε, ενώ το πλήρωμα του σκάφους ζήτησε από τον πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο πλοίαρχος, ωστόσο, δεν υπάκουσε στις εντολές ούτε στα ηχητικά σήματα της Λιμενικής Αρχής με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η ένταση και να ριφθούν προειδοποιητικές βολές. Αντιθέτως, το φορτηγό πλοίο δεν σταμάτησε την πορεία του και εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα οπότε και διεκόπη η καταδίωξη από τις ελληνικές αρχές. Την πληροφορία, μάλιστα, μετέδωσε και το επίσημο Τουρκικό πρακτορείο Αναντολού, με έκτακτη ενημέρωση.


Ο Σαμί Καλκαβάν, καπετάνιος του πλοίου δήλωσε στο CNN Turk ότι η ελληνική ακτοφυλακή τον διέταξε να οδηγήσει το πλοίο στο λιμάνι της Ρόδου για επιθεώρηση. Ο καπετάνιος δεν συμμορφώθηκε στην εντολή των ελληνικών αρχών, με αποτέλεσμα αυτές να ανοίξουν πυρ, αφήνοντας 16 οπές από σφαίρες στο σκάφος, σύμφωνα με τον ίδιο. «Η ακτοφυλακή κάλεσε το πλοίο να ελλιμενιστεί άμεσα στο λιμάνι της Ρόδου και δεν το δεχτήκαμε. Ήθελαν να ελέγξουν (το πλοίο) και δεν το δεχτήκαμε αυτό», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το militaire ο καπετάνιος ήταν μεταξύ των επιβαινόντων στο πλοίο Mavi Marmara,το οποίο είχε προσπαθήσει να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, με αποτέλεσμα να επέμβουν Ισραηλινοί κομάντος και να υπάρξουν νεκροί Τούρκοι.

Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε από πολλά τουρκικά ΜΜΕ ως πρόκληση από την πλευρά της Αθήνας και ως κίνηση άμεσα συνδεδεμένη με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

«Πληροφορηθήκαμε ότι στα ανοιχτά της Ρόδου ελληνική ακταιωρός άνοιξε πυρ κατά του υπό τουρκική σημαία ΜV ACT εμπορικό πλοίο που μετέβαινε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας στο λιμάνι της Νικομήδειας. Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να εξηγηθεί η ενέργεια αυτά κατά ενός πλοίου που μετέφερε φορτίο μεταξύ δυο τουρκικών λιμανιών. Το μόνο που θεωρούμε παρήγορο είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί. Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την υπέρμετρη ενέργεια των ελληνικών αρχών που αψηφά την ανθρώπινη ζωή που αποτελεί βασικό δικαίωμα και επιθυμούμε να μοιραστούμε με την διεθνή κοινή γνώμη την ανάγκη να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό».

Η απάντηση Κοτζιά

Την απάντηση ότι το πλοίο με τουρκική σημαία που σε απόπειρα ελέγχου δέχτηκε βολές από τις Λιμενικές Αρχές της Ρόδου, ήταν ύποπτο για πιθανή μεταφορά ναρκωτικών, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά μετά την ολοκλήρωση απόψε των εργασιών της Διάσκεψης για το Κυπριακό για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας που διεξάγεται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

ΕΕ: Να δεσμευτεί η Τουρκία υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί ρητά υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας, της εφαρμογής διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο» αναφέρει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, σύμφωνα με τις οποίες το Αγαθονήσι «ανήκει στην Τουρκία».

«Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες και έχει καλέσει την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε απειλή, ή ενέργεια, που στρέφεται κατά κράτους μέλους ή οποιαδήποτε αιτία προστριβής ή τυχόν ενέργειες που θίγουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών» συνεχίζει η κ. Μογκερίνι και προσθέτει: «Η ΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους. Έχει τονίσει επανειλημμένως ότι οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται. Πιο πρόσφατα, στις 28 Απριλίου 2017, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος υπενθύμισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μια από τις θεμελιώδεις αρχές, τις οποίες η Τουρκία καλείται να τηρήσει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By