Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σκληρή ανακοίνωση των εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ για τον Γεωργίου

Ικανοποίηση στην ΕΛΣΤΑΤ για την απομάκρυνση του Ανδρέα Γεωργίου

ELSTAT

O Σύλλογος Υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ εκφράζει την ικανοποίησή του για την αποχώρηση του κ. Ανδρέα Γεωργίου από την προεδρία του οργανισμού μετά από 5 χρόνια, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική για τις ενέργειές του και την στάση του απέναντι στο προσωπικό.

Όπως σημειώνει ο Σύλλογος, διάβασε με ενδιαφέρον την Ανακοίνωση Γεωργίου και τις αναφορές στο σημαντικό έργο, το οποίο μένει ως παρακαταθήκη για τους επόμενους, ωστόσο θα ήθελε να θυμίσει ότι ο κ. Γεωργίου μπορεί να απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες της τεχνητής διόγκωσης του χρέους του 2009, ωστόσο παραπέμπεται:

α) για παράβαση καθήκοντος λόγω ασυμβίβαστου,

β) για μη τακτική σύγκληση του επταμελούς συλλογικού οργάνου της ΕΛΣΤΑΤ (Συμβούλιο) και την εν τέλει κατάλυσή του με τροπολογία του ιδρυτικού Νόμου της ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να ενισχύσει την εξουσία του ως Πρόεδρος και να μπορεί να διοικεί χωρίς κανένα έλεγχο και λογοδοσία, μετατρέποντας την ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή σε «ενός ανδρός αρχή»

και γ) τη διαβίβαση των δημοσιονομικών στοιχείων του έτους 2009 στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) προς τη Eurostat χωρίς να τεθούν αυτά υπόψη του Συμβουλίου για έγκριση, παρά το γεγονός ότι όφειλε από το Νόμο.

Επιπλέον, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι στην ανακοίνωση του επικεφαλής της Αρχή επιχειρείται πλήρης απαξίωση του συνόλου του έργου της Στατιστικής Υπηρεσίας πριν από τη διακυβέρνησή Γεωργίου, η οποία σημειωτέον λειτουργεί επισήμως από το 1956, ενώ θυμίζει ότι η Στατιστική Υπηρεσία δεν παράγει στοιχεία μόνο για το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος και ότι η ποιότητα όλων των υπόλοιπων στοιχείων δεν αμφισβητήθηκε στο παρελθόν.

Μάλιστα, κατηγορεί τον κ. Γεωργίου ότι άσκησε καθόλα συγκεντρωτική διοίκηση, η οποία υπερέβαινε τα όρια του λογικού, φθάνοντας σε καθήλωση και δυσλειτουργία της Υπηρεσίας. Όπως σημειώνεται, αποστέρησε την ανάπτυξη πρωτοβουλιών του προσωπικού, ασκώντας πλήρη έλεγχο ακόμα και σε ενέργειες ρουτίνας όλων των επιπέδων της ιεραρχίας.

Κατά τον Σύλλογο, οι συνέπειες αυτής της διακυβέρνησης ήταν ιδιαίτερα αρνητικές για την ΕΛΣΤΑΤ τόσο σε επίπεδο έργου και αποτελεσμάτων (απίστευτες καθυστερήσεις και μη τήρηση προθεσμιών, επιμήκυνση ωραρίου για τους υπαλλήλους, μη ανάληψη ευθύνης από υπηρεσιακά στελέχη αφού κανείς δεν γνώριζε ποιες είναι οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του, δυσκινησία της Υπηρεσίας και μη έγκαιρη ανταπόκριση σε υποχρεώσεις κ.ά.), όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού (αρνητικότητα, αναποφασιστικότητα, διενέξεις, φαβοριτισμός, έλλειψη ενδιαφέροντος κ.ά.).

Επιπλέον, εκφράζει την αμφιβολία του κατά πόσο ήταν χρηστή μια διοίκηση που σε μεγάλο βαθμό στηριζόταν σε παράτυπες (έως και παράνομες) ενέργειες, όπως η πρόσληψη του νομικού συμβούλου, η οποία είχε κριθεί άκυρη από το Ελεγκτικό Συνέδριο και με αναδρομική διάταξη που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη Βουλή ταχτοποιήθηκε το θέμα και (όπως αναγράφηκε στον Τύπο) απάλλαξε των ευθυνών του τον κ. Γεωργίου για έκνομες ενέργειες.