Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020

Σκληρή αντιπαράθεση Σταϊκούρα – Τσακαλώτου: «Είσαι αλαζόνας και αμετροεπής» – «Μην βασανίζεις τα δεδομένα»

Απάντηση στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που δήλωσε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να επιτύχει διατηρήσιμη ανάπτυξη έδωσε με ανάρτησή του στο Facebook ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Οπως αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, «η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2019 για την εξέλιξη του ΑΕΠ. Εάν αυτή η επίδοση θεωρηθεί ως τελική, τότε κατά το 2ο εξάμηνο του 2019, η ελληνική οικονομία πέτυχε ρυθμό μεγέθυνσης 1,62%. Υπερέβη, δηλαδή, την προκαταρκτική εκτίμηση για τη μέση επίδοση των χωρών της ευρωζώνης, που ήταν 1,10%, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν 1,25%.

Επομένως, πρόκειται για το 2ο εξάμηνο, σε σύνολο δέκα εξαμήνων από το 2015 και μετά, που οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες των μέσων επιδόσεων των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν ο κ. Τσακαλώτος ήταν περισσότερο προσεκτικός και λιγότερο αλαζών και αμετροεπής, θα ερευνούσε τις εξελίξεις των συνιστωσών του ΑΕΠ, όπως ότι η ιδιωτική κατανάλωση διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, οι επενδύσεις ενισχύθηκαν κατά 14,4% και το εξωτερικό ισοζύγιο αυξήθηκε.

Το δε ΑΕΠ, σε απόλυτο αριθμό, ανήλθε το 2ο εξάμηνο του 2019, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2ο εξάμηνο του 2011. Τέλος, θα του θυμίσουμε, έστω και εάν τον στεναχωρήσουμε, ότι στις προσεγγίσεις του για την ανάπτυξη πάντα έπεφτε έξω».

Απάντηση στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταικούρα, κοινοποίησε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην οποία αναφέρει: «Ο κύριος Σταϊκούρας στην απάντηση του με χαρακτηρίζει απρόσεκτο αλαζόνα και αμετροεπή. Κάνει δε, όποια σύγκριση βρίσκει βολική για τον ίδιο, και καταλήγει στο εκπληκτικό εύρημα, ότι μετά από εννιά τρίμηνα ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ, το ΑΕΠ είναι σε απόλυτο αριθμό υψηλότερο από ό,τι ήταν το 2011.

Θέλω να πω στον προσεκτικό και μετρημένο υπουργό Οικονομικών, ότι αν βασανίσει πολύ τα δεδομένα στο τέλος θα ομολογήσουν αυτό που θέλει». Καταλήγοντας, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει: «Αν με την ΝΔ δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε στο ότι το 2,8 είναι μεγαλύτερο του 1, ο διάλογος γίνεται κάπως δύσκολος. Μια ερώτηση μόνο: Όλα πάνε καλά και βάσει σχεδίου ή κάτι πήγε λάθος; Γιατί αν αυτό είναι το σχέδιο, βόηθα Παναγία»

Τσακαλώτος: Αν ο Σταϊκούρας βασανίσει πολύ τα δεδομένα, θα… ομολογήσουν αυτό που θέλει

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε σχολιάσει τη θέση των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης σχετικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ, σύμφωνα με την οποία η χώρα βρίσκεται εντός στόχων.

«Ήρθε η απάντηση που όλοι περιμέναμε από τα δύο υπουργεία αρμόδια για την χάραξη οικονομικής πολιτικής. Δεν είναι τόσο αναλυτική όσο θα περίμενε κανείς. Πάντως ενημερωθήκαμε ότι έπιασαν το στόχο που είχαν βάλει στον προϋπολογισμό του 2020», σημείωσε ο Ε. Τσακαλώτος σχολιάζοντας ότι «όντως σε αυτό έχουν δίκιο», καθώς «πέτυχαν (σχεδόν) τον απαισιόδοξο στόχο που έβαλαν για το 2019».

«Ξέχασαν όμως να αναφέρουν ότι η ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν 2,2% και το δεύτερο εξάμηνο μειώθηκε στο 1,6%. Ξέχασαν επίσης να αναφέρουν ότι αυτά τα αποτελέσματα ήρθαν μετά από παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων στα εργασιακά και στα φορολογικά, που θα εξαφάνιζαν της αγκυλώσεις του αντιαναπτυξιακού ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγούσαν σε τσουνάμι επενδύσεων που θα απογείωνε την ανάπτυξη» συνεχίζει ο ίδιος και καταλήγει:

«Φαίνεται όμως πλέον ξεκάθαρα ότι οι παρεμβάσεις που ωφελούν το 1% φέρνουν ανάπτυξη 1% – και όχι 4% – για το υπόλοιπο 99%. Μάλλον αυτό είχαν στο μυαλό τους όταν έγραφαν τον προϋπολογισμό, εξ” ου και η ικανοποίησή τους τώρα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By