Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Σκόπια: Έντονες αντιδράσεις για το εθνικιστικό παραλήρημα Βούλγαρου Ευρωβουλευτή

Επίσημη διαμαρτυρία προς το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών, απέστειλαν τα Σκόπια λόγω βίντεο που ανάρτησε στα social media o Βούλγαρος ευρωβουλευτής και αναπληρωτής προέδρους του ακροδεξιού VMRO Ανγκέλ Τζαμπάζκι, με τον χάρτη της «Μεγάλης Βουλγαρίας»

Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, υποστήριξε πως τέτοιου είδους ενέργειες: «δεν συμβάλλουν στην εμβάθυνση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών»

Στο επίμαχο προεκλογικό βίντεο, ο Τζαμπάζκι, υποστήριζε επίσης πως τα Σκόπια αποτελούν ιστορικό βουλγαρικό έδαφος και πως οι Σκοπιανοί είναι «περιστασιακοί» κάτοχοι της χώρας.

Tα Σκόπια διαμαρτυρήθηκαν και προς την Ε.Ε., η αντιπροσωπεία της οποία στη χώρα, εξέδωσε έντονη ανακοίνωση. «Ανησυχούμε βαθιά για το βίντεο του ευρωβουλευτή ενός κυβερνώντος κόμματος στη Βουλγαρία, ο οποίος διεκδικεί εδαφικές αξιώσεις από τη Βόρεια Μακεδονία.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές στις οποίες βασίζεται και ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη Συμφωνία Γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών», τονίζει σ’ ανακοίνωσή του, το Γραφείο της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα Σκόπια.

Αντιδρώντας στις διαμαρτυρίες των Σκοπίων η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, δήλωσε πως όσα υποστηρίζει στο προκλητικό βίντεο ο ακροδεξιός Ευρωβουλευτής, το κόμμα του οποίου είναι κυβερνητικός εταίρος στην κυβέρνηση Μπορίσοφ, δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της Βουλγαρίας «Η Βουλγαρία δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι άλλων χωρών και αυτό έχει δηλωθεί επανειλημμένα» τόνισε η Ζαχαρίεβα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By