Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Σκόπια: Παραιτείται την Τρίτη ο Ζάεφ – Ανοίγει ο δρόμος για νέο πρωθυπουργό

Παραιτείται την Τρίτη από την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, κινώντας παράλληλα τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου ο οποίος θα τον διαδεχτεί και στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

Ο νυν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικώνς Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, εμφανίζεται ως φαβορί για την ηγεσία του SDSM και πιθανός νέος πρωθυπουργός στα Σκόπια, σύμφωνα με τα ΜΜΕ στα Σκόπια.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το αλβανικό αντιπολιτευόμενο κόμμα «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική», προκειμένου να ενταχθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό που θα οδηγήσει σε νέα κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η εβδομάδα αυτή είναι κρίσιμη στα Σκόπια, για την επίλυση της πολιτικής κρίσης που προέκυψε μετά τ’ όσα ακολούθησαν των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, όπου το κυβερνών SDSM υπέστη οδυνηρή ήττα, και την αποτυχημένη πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης που επεβίωσε πολιτικά λόγω αποχής ενός Αλβανού βουλευτή της αντιπολίτευσης.

Την Παρασκευή ο Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε με τον επικεφαλής του κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική» Αφρίμ Γκάσι, όπου συζήτησαν το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας. Ο Ζάεφ έκανε γνωστό στον Γκάσι πως έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του SDSM που θ’ αναλάβει και νέος πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική», που ήτα μέρος της κίνησης της αντιπολίτευσης για ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, ανακοίνωσε πως τα κομματικά όργανα θα συνεδριάσουν και θ’ αποφασίσουν εάν αποδεχτούν την πρόταση Ζάεφ για ένταξη στον κυβερνητικό συνασπισμό, προκειμένου να συνεχιστεί έως το 2024 η κυβερνητική θητεία.

Με πρόσφατες δηλώσεις του ο Γκάσι είχε ταχθεί υπέρ συμμετοχής στην κυβέρνηση, εφόσον υπάρχει «ισχυρή διαβεβαίωση» πως η χώρα θα λάβει σύντομα ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πλειοψηφία ενός βουλευτή στην πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Ζάεφ, επανέλαβε τη θέση του για προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By