Κυριακή, 29 Μαΐου, 2022

Σκόπια: Το κόμμα του Ζάεφ εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες κάλπες θα εξετάσει η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος των Σκοπίων, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ.

Τυχόν βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που δρομολογείται είτε για το τέλος Απριλίου, είτε για τις 5 Μαΐου. Οι πρόωρες κάλπες αποτελούν αίτημα του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE.

«Η απόφαση του SDSM γα το θέμα θα γνωστοποιηθεί την Παρασκευή ή τις μετέπειτα ημέρες», είπε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ.

Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μαζί με τις προεδρικές, ζητά το VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις άλλες πολιτικές και οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης Ζάεφ, οι οποίες, όπως ισχυρίζεται το VMRO-DPMNE, απέτυχαν στο σύνολό τους και αποδοκιμάζονται από το λαό. To SDSM αναφέρει ότι το VMRO-DPMNE ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όμως, στην ουσία απεύχεται να συμβεί κάτι τέτοιο διότι γνωρίζει καλά ότι θα υποστεί δεινή ήττα.

Ο εταίρος του SDSM στην κυβέρνηση της πΓΔΜ, το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, τάσσεται κατά των πρόωρων βουλευτικών εκλογών καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει το επόμενο διάστημα «να επικεντρωθεί στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό και να μη σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο και ενέργεια για τη διεξαγωγή εκλογών».

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη χώρα, το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του VMRO-DPMNE στην πρόθεση ψήφου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By