Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Σκοτεινιάζει ο ήλιος για το Lagonissi Resort

Ανεβάζουν ταχύτητα οι τράπεζες στους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, βάζοντας στο παιχνίδι και τις εταιρείες διαχείρισης, που είναι επισπεύδουσες σε έναν σημαντικό αριθμό πλειστηριασμών. Μονο για τον μήνα Δεκέμβριο τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης προγραμματίζουν 2/604 νέους πλειστηριασμούς.

Οι περισσότεροι αφορούν ακίνητα ιδιωτών, ωστόσο δεν είναι αμελητέος και ο αριθμός των περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων που θα βγουν στο σφυρί έως το τέλος της χρονιάς.

Από τις πιο ηχηρές περιπτώσεις είναι η Αττικός Ηλιος του Παντελή Μαντωνα­νάκη που διαχειρίζεται το Grand Resort Lagonissi, τα περιουσιακά στοιχεία της Carouzos Real Estate του καταδικασθέντα για το μεγάλο κύκλωμα ξεπλύματος μαύρου χρήματος Γιάννη Καρούζου, το σπίτι στην Πεντέλη του εμπλεκόμενου στην υπόθεση του ΤΤ Κυριάκου Γριβέα, η βίλα του πρώην εκδότη Αντώνη Λυμπέρη στην Κηφισιά, τα ακίνητα του Λαϊνόπουλου, το γυάλινο κτίριο του Παζαρόπουλου στη Νέα Ιωνία, τα πάγια της Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ ΑΕΒΕ, οι εγκαταστάσεις της Alfa Wood Πίνδος στα Γρεβενά, το εμπορικό σήμα «Carouzos», το ακίνητο του Καραβάν Σαράι όπου στεγαζόταν το παλιό δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, καθώς και ακίνητα της Δρομέας Ακινήτων του Ομίλου Κοντέλλη, πάλαι ποτέ μεγαλοϊδιοκτήτριας επαγγελματικών ακινήτων στην Αττική.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση του αριθμού των ακινήτων που θα βγουν σε πλειστηριασμό επισπεύδεται λόγω και των μεγάλων τιτλοποιήσεων δανείων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες.

Αναμφισβήτητα η πιο ηχηρή υπόθεση των επόμενων ημερών είναι ο πλειστηριασμός των μετοχών της εταιρείας Αττικός Ηλιος του Παντελή Μαντωνανάκη, που ελέγχει το συγκρότημα του Grand Resort Lagonissi.

Ο πλειστηριασμός με επισπεύδουσα τη Eurobank, με την ιδιότητα του εκπροσώπου των ομολογιούχων τραπεζών (είχαν εκδώσει ομολογιακό δάνειο ύψους 300 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2007) έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου και έρχεται ως συνέχεια της καταγγελίας των δανείων του ομίλου Μαντωνανάκη, στην οποία είχαν προχωρήσει προ μηνών οι τράπεζες όπως είχε γράψει το «ΘΕΜΑ».

Συγκεκριμένα ο πλειστηριασμός αφορά το σύνολο των μετοχών της Αττικός Ηλιος Α.Ε. και στρέφεται και κατά των εταιρειών και των μελών της οικογένειας Μαντωνανάκη ως μετόχων της εταιρείας. Στη λίστα των οφειλετών αναφέρονται η Ανώνυμος Τουριστική Εταιρεία Ηλιος Α.Ε., η Τουριστική Ξενοδοχειακή Εμπορική Α.Ε. και οι Παντελής, Αννα και Κωνσταντίνος Μαντωνανάκης, που εκτός από μέτοχοι φέρουν τις ιδιότητες του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, της αντιπροέδρου και εντεταλμένης συμβούλου και του μέλους του Δ.Σ. της εταιρείας αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την αναγγελία πλειστηριασμού, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Αττικός Ηλιος ανέρχεται στο ποσό των 66.026.577 ευρώ διαιρούμενο σε 22.008.859 ανώνυμες μετοχές, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ η μία.

«Οι ως άνω ενεχυριασμένες μετοχές εκπλειστηριάζονται ομού ως μία ενότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η αναγγελία.

Η πρώτη τιμή προσφοράς έχει οριστεί στα 29,26 εκατ. ευρώ με βάση την εμπορική τους αξία όπως προσδιορίστηκε από την έκθεση αποτίμησης των μετοχών που έκανε στις 21 Ιανουαρίου η EY (Ernst&Young).

Την ίδια ώρα κινήσεις ετοιμάζουν οι τράπεζες και για άλλα δύο μεγάλα συγκροτήματα του εν λόγω ομίλου στην Κρήτη. Το Elounda Bay Palace και το Elounda Beach and Villas.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες είχαν απορρίψει πρόταση του Τexas Pacific Group (TPG) που πρότεινε να δώσει 100 εκατομμύρια για τα δάνεια προκειμένου να αποκτήσει το δικαίωμα πρώτης προσημείωσης που έχουν οι πιστώτριες τράπεζες στα ξενοδοχεία του Ομίλου Μαντωνανάκη.

Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας έχει αντιδράσει με αγωγές και μηνύσεις κατά των τραπεζών καθώς θεωρεί ότι η καταγγελία των δανείων έγινε κατά παράβαση των μεταξύ τους συνομολογηθέντων (stand still agreement) και έτσι είναι παράνομη και άνευ νομικών συνεπειών.

Παράλληλα κάνει τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ανακόψει τη διαδικασία. Ηδη για τον δρομολογούμενο πλειστηριασμό της ερχόμενης Τετάρτης έχει καταθέσει αίτηση αναστολής.

Η υπόθεση της Αττικός Ηλιος έχει λάβει πλέον και πολιτικές διαστάσεις μετά την αποκάλυψη από το «ΘΕΜΑ» ότι ο τέως υφυπουργός. Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος πίεζε την ΕΤΑΔ, με την οποία η πλευρά Μαντωνανάκη βρίσκεται σε πολυετή δικαστική διαμάχη, να αποζημιώσει το Grand Resort Lagonissi.

Εναν χρόνο μετά και την καταδίκη του σε δεύτερο βαθμό για το κύκλωμα ξεπλύματος μαύρου χρήματος που πήρε την ονομασία «Καρούζος Gate», ο άλλοτε «βασιλιάς του real estate» Γιάννης Καρούζος θα δει από τη φυλακή την εκποίηση μερικών «διαμαντιών» που είχε κάποτε στο χαρτοφυλάκιό του.

Αυτόν τον μήνα έχουν προγραμματιστεί 14 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, κάποιοι για τις 11 και οι υπόλοιποι για τις 18 του μήνα.

Μεταξύ των σημαντικότερων ακινήτων που θα εκπλειστηριαστούν είναι ένα ακίνητο 42.239,87 τ.μ. με διάφορα κτίρια, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου. Η τιμή εκκίνησης έχει προσδιοριστεί στα 5,9 εκατ. ευρώ. Επίσης ένα επαγγελματικό ακίνητο επί της οδού Πειραιώς 81 στα Καμίνια με τιμή εκκίνησης τα 1,9 εκατ. ευρώ.

Στις 18 Δεκεμβρίου ο επιχειρηματίας Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση των θαλασσοδανείων του ΤΤ, θα δουν το σπίτι τους στην Πεντέλη, μια πετρόχτιστη μεζονέτα, να βγαίνει στον πλειστηριασμό. Επισπεύδουσα είναι η Alpha Bank και ως τιμή εκκίνησης έχουν προσδιοριστεί τα 795.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια διώροφη οικία με δύο ανεξάρτητα ισόγεια κτίσματα κύριας και βοηθητικής χρήσης. Το πρώτο κτίριο είναι μία διώροφη πέτρινη κατοικία. Στο ισόγειο, εμβαδού 156,95 τ.μ., υπάρχουν τρία υπνοδωμάτια, βεστιάριο, δύο λουτρά, εσωτερική κλίμακα ανόδου στον πρώτο πάνω από το ισόγειο όροφο.

Στον α’ʼ όροφο, επιφανείας 159,05 τ.μ., περιλαμβάνεται χολ-σαλόνι με τζάκι, τραπεζαρία, γραφείο, κουζίνα σε δύο χώρους, καθιστικό, διάδρομος, εσωτερική κλίμακα καθόδου στο ισόγειο, πλέον βεραντών. Το δεύτερο κτίριο είναι μια ισόγεια πέτρινη κατοικία 50 τ.μ. με ένα δωμάτιο, κουζίνα και λουτρό. Υπάρχει και ένα τρίτο κτίριο, που είναι μια ξύλινη ισόγεια αποθήκη 15 τ.μ..

Για τις 13 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός της βίλας του πρώην εκδότη Αντώνη Λυμπέρη στο Κεφαλάρι με επισπεύδουσα τη Eurobank. Η τιμή πρώτης προσφοράς πλέον έχει πέσει στα 3,83 εκατ. ευρώ μετά τους άγονους πλειστηριασμούς που είχαν προηγηθεί.

Το συγκεκριμένο ακίνητο το συνοδεύει και ένα παρασκήνιο έως τη στιγμή που βγήκε στον πλειστηριασμό, αφού αρχικά ο πρώην εκδότης είχε καταφέρει να πετύχει ανακοπή, επικαλούμενος ότι δεν μπορούσε να αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς λόγω της προσωρινής δέσμευσης των περιουσιακών του στοιχείων που του είχε επιβάλει η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο πλαίσιο έρευνας που τότε διενεργούσε.

Σε κάθε περίπτωση η βίλα στην οποία έχουν δοθεί πολλά πάρτυ της κοσμικής Αθήνας, περιγράφεται στην αναγγελία του πλειστηριασμού ως «μια διώροφη οικία μετά του οικοπέδου της, το οποίο βρίσκεται στην Κηφισιά Αττικής και έχει επιφάνεια δύο χιλιάδες τριακόσια ενενήντα έξι (2.396) τ.μ.

Το ισόγειο στεγάζει χολ, μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, γραφείο, κουζίνα, λουτρό, W.C. και χώρο ύπνου του βοηθητικού προσωπικού. Υπάρχει πέργκολα η οποία έχει προσαρτηθεί στον κυρίως χώρο και έχει κύρια χρήση ως χώρος γυμναστηρίου.

Στον ακάλυπτο χώρο και παραπλεύρως της πισίνας υπάρχει κεραμοσκεπές κτίσμα, το οποίο χρησιμοποιείται ως καθιστικό-χώρος ξεκούρασης των λουομένων. Ο α’ όροφος στεγάζει καθιστικό, 5 κοιτώνες, 5 λουτρά και ιματιοθήκες».

Από τα σημαντικά επαγγελματικά ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί τις επόμενες ημέρες είναι αυτό επί της λεωφ. Βουλιαγμένης 580 στο ύψος της Αργυρούπολης, της Δρομέας Ακινήτων του Ομίλου Κοντέλλη. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κτιρίων με εμπορική αξία 9 εκατ. ευρώ, όπως έκρινε ο εκτιμητής και καθορίστηκε ως τιμή εκκίνησης στη διαδικασία που θα λάβει χώρα στις 11 του μήνα.

Η Δρομέας Ακινήτων θεωρείται ως μία από τους μεγαλοϊδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων στην Αττική, φτάνοντας να έχει στο χαρτοφυλάκιό της 26 μεγάλα ακίνητα. Ωστόσο, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της έχει ξεκινήσει σε συνεννόηση με τις τράπεζες τον εκπλειστηριασμό τους.

Ηδη τον περασμένο μήνα ένα σημαντικό ακίνητο της εταιρείας, αυτό που στέγαζε το Odeon Starcity επί της λεωφ. Συγγρού, είχε περάσει στα χέρια της Εθνικής Leasing.

Στη λίστα του μήνα υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις βιομηχανιών και ξενοδοχειακών μονάδων. Μεταξύ αυτών είναι το εργοστάσιο της Alfa Wood Πίνδος στα Γρεβενά το οποίο εκπλειστηριάζεται με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και τιμή εκκίνησης τα 18,46 εκατ. ευρώ.

Επίσης για ακόμα μία φορά θα επιχειρηθεί η πώληση των παγίων της Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ ΑΕΒΕ στο Κορωπί, με τιμή εκκίνησης τα 15,88 εκατ. ευρώ, με επισπεύδουσα την ειδική εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων Piraeus SNF.

Για ακόμα μία φορά θα επιχειρηθεί και η εκποίηση των «κουφαριών» του Λαϊνόπουλου στις 4 Δεκεμβρίου με πέντε διαφορετικούς πλειστηριασμούς που έχει επισπεύσει η Alpha Bank. Ο πρώτος αφορά ακίνητο της ΒΙΕΜ Austria Oil, συμφερόντων της οικογένειας Λαϊνόπουλου στη Θεσσαλονίκη, με τιμή εκκίνησης τα 1,13 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ημέρα θα διεξαχθούν πλειστηριασμοί δύο ακινήτων της ΠΡΟΜΟΤ Ε.Ι. ΛΑΪΝΟΠΟΥΛΟΣ σε Γλυφάδα και Κηφισιά, με τιμή εκκίνησης τα 835.000 και 700.000 ευρώ αντίστοιχα, καθώς και άλλα δύο ακίνητα της Ε.Ι. Λαϊνόπουλος ΑΕΒΕ σε Ωρωπό και Κηφισιά, με τιμή εκκίνησης τα 300.000 και τα 4,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η τελευταία περίπτωση αφορά το γυάλινο κτίριο επί της Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας. Στις 18 Δεκεμβρίου θα γίνει ο πλειστηριασμός που έχει επισπεύσει η ΑΑΔΕ του γυάλινου κτιρίου του Σπύρου Παζαρόπουλου στη Ν. Ιωνία, με τιμή εκκίνησης τα 2,65 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ημέρα η Eurobank εκπλειστηριάζει ακίνητο της Αγκριπάν του Δημήτρη Παντελεημονίτη, που είχε την αποκλειστική διανομή της Daihatsu και της Kubota, στον Αλιμο, με πρώτη τιμή τα 701.785 ευρώ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 11 Δεκεμβρίου, θα εκπλειστηριαστεί με πρώτη τιμή τα 2,9 εκατ. ευρώ το εμπορικό σήμα «Carouzos».

Στο μεταξύ βγαίνουν στο σφυρί από την Πειραιώς τα πάγια της Παπαδάκης Fruits ΑΕΒΕ στο Τυμπάκι Ηρακλείου, με πρώτη τιμή τα 1,9 εκατ. ευρώ και ένα μεγάλο ακίνητο 29.755,61 τ.μ. στο Γάζι Ηρακλείου, πολύ κοντά στη θάλασσα της Xiropotamos Τεχνική, με τιμή τα 5,63 εκατ. ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By