Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Σκουρλέτης: Αισιοδοξία από την αύξηση απασχόλησης

«Μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, θα προκαλέσει ένα κύμα αισιοδοξίας το οποίο θα οδηγήσει σε καλύτερες μέρες»

Panos-Skourletis-570 (1)

«Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η κατάσταση θα έχει εκ των πραγμάτων ξεδιαλύνει και εύχομαι, ελπίζω κι εκτιμώ, ότι θα ξεδιαλύνει μ” έναν τέτοιο τρόπο, ώστε με αξιοπρέπεια, όλοι μαζί να ακολουθήσουμε έναν διαφορετικό δρόμο»,.

Αυτό ανέφερε μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος (ΟΚΕ), ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, και εκτίμησε ότι «μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, θα προκαλέσει ένα κύμα αισιοδοξίας το οποίο θα οδηγήσει σε καλύτερες μέρες».

«Το μήνυμα του μεγαλύτερου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, είναι να αφήσουμε πίσω τα μνημόνια και τις υφεσιακές πολιτικές που διέλυσαν εργασιακές σχέσεις και οικονομία» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Η Ολομέλεια της Ο.Κ.Ε, συνήλθε σήμερα προκειμένου να εκφράσει Γνώμη επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας, για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτερου μισθού και τις αλλαγές στις αρμοδιότητες του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Η ΟΚΕ έκρινε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, «με δεδομένο ότι, η επαναφορά της καθολικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αποτελεί βασική επιλογή, και σημειώνει ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις του 2012, στρέβλωσαν σε καίρια σημεία το πλαίσιο των συλλογικών εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας».

Αναφερόμενος στη μείωση του βασικού μισθού, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι «με τον τρόπο που έγινε και στα ύψη που διαμορφώθηκε, σε συνδυασμό και με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, απετέλεσε ένα εργαλείο για να συμπιεστούν προς τα κάτω συνολικά οι αμοιβές, και να υλοποιηθεί με έναν βίαιο τρόπο ένα σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε δυο «καλά νέα», τα οποία όπως είπε, «προκαλούν αισιοδοξία ακόμη και μέσα σ” αυτό το δύσκολο τετράμηνο, όπου υπάρχει αυτή η χρηματοδοτική ασφυξία ως επιλογή των δανειστών, οι οποίοι μέσα σε συνθήκες εκβιασμού μας ζητάνε να συμφωνήσουμε σε ορισμένα πράγματα».

«Το πρώτο καλό νέο» συνέχισε, «είναι τα στοιχεία που αφορούν την απασχόληση, όπου για πρώτη φορά έχουμε ένα τόσο θετικό ισοζύγιο στην απασχόληση».

«Παρ” όλο που είχαν ακουστεί φωνές ότι και μόνο η εξαγγελία του «751» και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων θα οδηγήσει σε δεκάδες απολύσεις, φαίνεται τελικά ότι υπάρχει ωριμότητα – και παρά τις ασφυκτικές καταστάσεις για τις επιχειρήσεις, την αγορά και τους εργαζόμενους, υπάρχουν και κάποιοι που αντιδρούν ψύχραιμα και σωστά» ανέφερε ο κος Σουρλέτης.

Το δεύτερο καλό νέο, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, είναι «η πολύ θετική ανταπόκριση αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων, που κι αυτή δεν έχει προηγούμενο, στις ρυθμίσεις των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό δείχνει ότι όταν γίνονται ενέργειες που πιάνουν τον «σφυγμό» των μεγάλων προβλημάτων μεγάλων κατηγοριών του πληθυσμού, μπορούν να προχωρούν».

Αναφερόμενος τέλος στο ρόλο της Ο.Κ.Ε., ο κ. Σκουρλέτης, τόνισε πως η Ο.Κ.Ε. είναι από τους φορείς εκείνους που συνθέτουν ακόμα και αντικρουόμενα συμφέροντα, αλλά μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός κοινωνικού μετώπου που χρειάζεται η χώρα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, ώστε να ανορθώσει την οικονομία της και να επαναφέρει την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις.

Εξαιτίας του μεγάλου εύρους των απόψεων οι οποίες εκφράστηκαν σε πολλά σημεία του νομοσχεδίου, το πλήρες κείμενο της Γνώμης της Ο.Κ.Ε., θα αποσταλεί, αφού οριστικοποιηθεί, αύριο Τετάρτη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By