Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Σκουρλέτης: Ρίχνει την ευθύνη για τα «βουνά» σκουπιδιών… στην ΝΔ!

Ο υπουργός Εσωτερικών επιχειρεί να αποσείσει από το υπουργικό του κοστούμι την «κηλίδα» της ανεκπλήρωτης υπόσχεσης για μονιμοποίηση των συμβασιούχων 

Να αποσείσει από το υπουργικό του κοστούμι την «κηλίδα» της ανεκπλήρωτης υπόσχεσης για μονιμοποίηση των συμβασιούχων επιχείρησε ο κ. Πάνος Σκουρλέτης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παρουσιάζοντας την διορθωμένη τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να τερματίσει την απεργία των εργαζομένων καθαριότητας στους Δήμους, είπε πως οι δηλώσεις του περί μονιμοποίησης συμβασιούχων δεν αφορούσε τους εργαζόμενους στην αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά «δεκάδες άλλες συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως η νέα ρύθμιση αφορά την παράταση των συμβάσεων 2.500 εργαζομένων με προοπτική μονιμοποίησης μέσω διαγωνισμού που δεν θα θέτει όριο ηλικίας αλλά θα τους πριμοδοτεί ενώ υποσχέθηκε πως το επόμενο διάστημα οι θέσεις μπορούν να πολλαπλασιαστούν.

Παράλληλα, επέρριψε την ευθύνη για τα βουνά σκουπιδιών και την αποπνικτική κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους των μεγάλων Δήμων στην ΝΔ που όπως υποστήριξε επιδιώκει να δώσει την συγκομιδή σκουπιδιών σε ιδιωτικά συμφέροντα.

«Έχουν ακουστεί πολλά τις τελευταίες ημέρες τα περισσότερα ανακριβή. Ξεκαθαρίζω ότι ουδέποτε – όσο είμαι μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό στο υπουργείο Εσωτερικών – απευθυνόμενος είτε δημόσια είτε σε κατ ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους της ΠΟΕ ΟΤΑ δεν δημιούργησα τη παραμικρή προσδοκία ότι μετά την λήξη των συμβάσεων αυτοί οι άνθρωποι θα μονιμοποιούνταν με μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Αντίθετα όπως φαίνεται από τις δημόσιες δηλώσεις μου διαχώρισα τις περιπτώσεις των δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων σε άλλους τομείς που επι δεκαετίες εργάζονται καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες και κάλεσα τα κόμματα να σκύψουμε στο πρόβλημα και να δώσουμε λύση στο πρόβλημα που έρχεται από παλιά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός είπε πως η τροπολογία «δίνει ρεαλιστική διέξοδο στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί» και κάλεσε την αντιπολίτευση «να βρούμε μόνιμη λύση συμβατή με το Σύνταγμα μας και τις ευρωπαϊκές επιταγές. Είναι ανοικτή πρόσκληση και πρόκληση και πρέπει να απαντήσετε. Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται ήδη και αμείβονται και καλύπτουν τις θέσεις επι πολλά χρόνια».

«Επιχειρούμε με βάση το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους δρόμους με τον καύσωνα και τα προβλήματα Υγείας που δημιουργούνται να δώσουμε την δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει σε νέες συμβάσεις μέχρι να καθορίσουν τις ανάγκες τους. Ξεκινάμε με 2,5 χιλ θέσεις και μπορούν να γίνουν περισσότερες» είπε ο κ. Σκουρλέτης σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Το θέλετε ναι ή όχι; Η απάντηση από την ΔΝ είναι «όχι». Προτείνει να δώσουμε τα δεδουλευμένα και να τους απολύσουμε. Λέει ότι το κρίσιμο θέμα της αποκομιδής απορριμμάτων πρέπει να είναι συνεργασία Δήμων και ιδιωτών. Να μην δημιουργηθούν δηλαδή νεες θέσεις εργασίας. Η παράταξή σας προσανατολίζεται να μην κάνει αποδεκτή την λήξη απεργίας. Χάρη των ιδεοληψιών σας προτιμάτε να βυθίζεται η Αθήνα στα σκουπίδια για να παραδώσετε τον τομέα στα κερδοσκοπικά συμφέροντα που υπηρετείτε».

Ο ίδιος συνέχισε να επιρρίπτει την ευθύνη στην ΝΔ λέγοντας ««Δεν είναι πρωταρχικός σκοπός να έχουν οι ΟΤΑ την ευθύνη της αποκομιδής απορριμμάτων; Γιατί αρνείστε το αυτονόητο; Η ΚΕΔΕ είπε ότι δεν θέλει να περάσουν οι υπηρεσίες στους ιδιώτες. Εσείς προτείνετε την παράταση του καθεστώτος για να βάλετε 2-3 δικούς σας ανθρώπους να φέρουν ιδιωτικές εταιρείες. Σας καλώ να τοποθετηθείτε. Θέλετε 6.100 απολυμένους ή να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας στον τομέα καθαριότητας;  Τα ερωτήματα είναι ξεκάθαρα. Μην κρύβεστε πίσω από δημοσιεύματα. Στο βωμό ποιας σκοπιμότητας παίζετε με την Υγεία, τα σκουπίδια και τις ζωές των εργαζομένων;»

Τέλος, παρουσίασε νομοτεχνικές βελτιώσεις της τροπολογίες λέγοντας μεταξύ άλλων πως « Δεν προσδιορίζεται το όριο ηλικίας για συμμετοχή στον διαγωνισμό. Μιλάμε για ανθρώπους που είναι στο όριο συνταξιοδότησης, έχουν δουλέψει αρκετά χρόνια και δεν μπορούμε να στερήσουμε την συμμετοχή. Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός και μπορεί να μετέχει όποιος θέλει. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι είμαστε εντάξει με Σύνταγμα, Πλαίσιο Ελεγκτικού Συνεδρίου και να μην είμαστε κοινωνικά ανάλγητοι».

By