Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Σλοβακία: Ακροδεξιός βουλευτής που συνέκρινε τους Ρομά με ζώα έχασε την έδρα του

Ένας ακροδεξιός βουλευτής έχασε σήμερα την έδρα του μετά από την καταδίκη του από το Ανώτατο Δικαστήριο για ρητορική μίσους, την πρώτη αντίστοιχη απόφαση που λαμβάνεται στη χώρα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε σήμερα την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που είχε αρχικά καταδικάσει τον 25χρονο βουλευτή Μιλάν Μάζουρεκ.

Πριν από τρία χρόνια, ο Μάζουρεκ συνέκρινε τους Ρομά με ζώα σε μια εκπομπή ενός τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού και τους κατηγόρησε ότι αποκτούν παιδιά για να κερδίσουν χρήματα με επαιτεία καθώς και για διάπραξη εγκλημάτων.

Περίπου το 1/5 των περίπου 400.000 Ρομά της Σλοβακίας ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε περίπου 600 παραγκουπόλεις, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στο νότο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Σε συνέχεια της σημερινής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Μιλάν Μάζουρεκ χάνει την έδρα του», αυτομάτως σύμφωνα με το άρθρο 81 του σλοβακικού Συντάγματος, ανακοίνωσε το Κοινοβούλιο στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Η εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αλεξάνδρα Βαζανόβα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 10.000 ευρώ στον Μάζουρεκ. Το δικαστήριο θα επιβάλει «ποινή φυλάκισης έξι μηνών» εάν αρνηθεί να πληρώσει το πρόστιμο, πρόσθεσε.

Στο μέλος του αντιμεταναστευτικού, αντιπολιτευόμενου κόμματος LSNS (Λαϊκό Κόμμα – Η Σλοβακία μας), Μάζουρεκ απαγορεύθηκε επίσης να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου 2020.

Το κόμμα θα διατηρήσει την έδρα του, μία από τις 13 στο 150μελές κοινοβούλιο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβακίας αποφάσισε τον Απρίλιο να μην απαγορεύσει αυτό το κόμμα, απορρίπτοντας αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα.

Το LSNS εισήλθε στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2016, αφού εστίασε την εκστρατεία του στην άρνηση εισόδου μεταναστών στη Σλοβακία.

Ο ηγέτης του Κόμματος, Μάριαν Κοτλέμπα, 42 ετών, έχει ηγηθεί διαδηλώσεων στις οποίες οι συμμετέχοντες φορούν νεοναζιστικές μαύρες στολές.

Ο Κοτλέμπα έθεσε υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2019, κερδίζοντας το 10,4% των ψήφων.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το LSNS συγκεντρώνει σήμερα το 11,4% της πρόθεσης ψήφου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By