Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

SOCAR: Τέλος το ενδιαφέρον μας για τη ΔΕΣΦΑ

Πριν από λίγο ο γενικός διευθυντής της αζεριανής εταιρείας SOCAR ανακοίνωσε ότι τερματίζεται το ενδιαφέρον την εταιρείας για τη ΔΕΣΦΑ, επιβεβαιώνοντας το «ναυάγιο» στην υπόθεση πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου. Χθες έληξε η εγγυητική της Socar, που δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ για ανανέωσή της.

Η εταιρεία του Αζερμπαιτζάν είχε κάνει πρόταση για ανανέωση του τιμήματος που σύμφωνα με το ΥΠΕΝ θα έβγαζε άκυρο το διαγωνισμό, καθώς ήταν νομικά ανέφικτη μια τέτοια κίνηση. Το υπουργείο εξέδωσε και ανακοίνωση χθες για το διαφαινόμενο «ναυάγιο»:

«Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση ήταν σε συνεχείς συζητήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών SOCAR και Snam (σ.σ.: η ιταλική εταιρεία που θα αγόραζε το 17% από το ποσοστό των Αζέρων μετά την απόκτησή του) για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Το κλίμα στις συζητήσεις ήταν εποικοδομητικό. Εντούτοις, η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών, σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό.

Εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις που έκαναν οι υποψήφιοι αγοραστές, για τη βελτίωση της αξίας μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών, οι οποίες διαπιστώθηκε, τελικά, ότι είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης αποσκοπούσαν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, με βάση την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς των παρελθόντων ετών, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεχτές, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν». Αναμένεται, πια, να συνεδριάσει το ΤΑΙΠΕΔ σε δεύτερο χρόνο για να αποφασιστεί τι θα γίνει από δω και πέρα.

(Visited 1 times, 1 visits today)