Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αναλυτές: Φύγετε από τις αμερικανικές μετοχές, αγοράστε Ευρώπη

Να στραφούν τα πορτοφόλια προς την Ευρώπη, συμβουλεύουν οι αναλυτές

stockmarket

Αλλάζουν διάθεση οι διαχειριστές κεφαλαίων και αλλάζουν μονοπάτι όσο αναφορά την επιλογή μετοχών. Πλέον, αποφεύγουν την αμερικανική αγορά και αναδυόμενες, ενώ θεωρούν ελκυστικές και ασφαλείς τις ευρωπαϊκές αγορές.Societe Generale και Goldman Sachs προβλέπουν μεγάλη πτώση στις αμερικανικές μετοχές και συμβουλεύουν αγορά ευρωπαικών μετοχών, γεγονός που σημαίνει ότι αρχίζουν να εμπιστεύονται ξανά την εν λόγω αγορά.

Ειδικότερα, μεγάλη πτώση των αμερικανικών μετοχών κατά το α” τρίμηνο του 2014, προβλέπει σε έκθεσή της η Societe Generale. «Μετά από μια άνοδο ύψους 170% που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2009, πιστεύουμε ότι οι αμερικανικές μετοχές αποτελούν πλέον ένα κορεσμένο asset» αναφέρει η επενδυτική τράπεζα.

«Η εταιρική κερδοφορία πλησιάζει τα μέγιστα επίπεδα και παράλληλα ο αριθμός των επιχειρήσεων με απογοητευτικά αποτελέσματα αυξάνονται. Επίσης ένα ισχυρότερο δολάριο και μια υψηλότερη απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, είναι παράμετροι που δεν βοηθούν την αγορά, η οποία δεν είναι πλέον φθηνή».

Η Societe Generale, προσθέτει ότι το «λουκέτο» στο αμερικανικό Δημόσιο υπογραμμίζει την δυσλειτουργία των πολιτικών που εφαρμόζονται και αυξάνει την αβεβαιότητα.

Για όσο η Fed συνεχίζει τις ενέσεις ρευστότητας στην οικονομία, οι αμερικανικές μετοχές είναι απίθανο να σημειώσουν κάμψη πριν το τέλος του χρόνου, σημειώνει η επενδυτική τράπεζα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, ο δείκτης S & P 500 θα κλείσει στο τέλος του έτους κοντά στις 1.600 μονάδες, όταν χθες Δευτέρα έκλεισε στις 1.676,12. Ωστόσο η Societe Generale, αναμένει ότι η πτώση θα επιταχυνθεί στις αρχές του 2014 με τον S & P 500 να φτάνει ακόμη και τις 1.450 μονάδες, για να ανακάμψει και πάλι στις 1.600 έως το τέλος της επόμενης χρονιάς.

«Συμβουλεύουμε τους επενδυτές να στραφούν στις ευρωπαϊκές και ιαπωνικές μετοχές, όπου οι πολιτικές είναι πιο ξεκάθαρες, η νομισματική πολιτική πολύ χαλαρή και η τοποθέτηση χαμηλή».

Την προσοχή των επενδυτών εφιστούν και άλλες επενδυτικές τράπεζες, όπως η HSBC, η οποία ωστόσο σε αντίθεση με την Societe Generale είναι αρνητική ως προς την Ιαπωνία. «Η περιοχή της ευρωζώνης είναι ελκυστική εξαιτίας των προοπτικών ανάπτυξης και νομισματικής πολιτικής» σημειώνει η HSBC.

Goldman Sachs: Μια καλή εποχή να επενδύσει κανείς σε μετοχές
Οι μετοχές εξακολουθούν να προσφέρουν συγκριτικά καλές αποδόσεις στους επενδυτές υποστηρίζει στέλεχος της Goldman Sachs καθώς η αγορά εξέρχεται από την περίοδο της ελπίδας και μπαίνει σε πραγματική φάση ανάπτυξης.

Τον περυσινό Μάρτιο η επενδυτική τράπεζα υποστήριζε ότι οι πιθανότητες κάποιον να βγάλει λεφτά αγοράζοντας μετοχές σε σχέση με την εναλλακτική των ομολόγων, ήταν οι καλύτερες που είχαν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Και πράγματι ο ισχυρισμός αυτός αποδείχθηκε αληθής καθώς ο μέσος βιομηχανικός δείκτης του Dow Jones κέρδισε 16,6% το τελευταίο 18μηνο.

«Αυτό που υποστηρίζαμε τότε ήταν ότι το πριμ κινδύνου ήταν αρκετά υψηλό στις μετοχές προεξοφλώντας τις πολλές κακές ειδήσεις της εποχής. Την ίδια στιγμή το πριμ κινδύνου στα ομόλογα ήταν πολύ χαμηλό, επομένως η σχετική προοπτική απόδοσης των μετοχών ήταν η καλύτερη που είχε σημειωθεί τα τελευταία χρόνια» λέει ο Peter Oppenheimer της Goldman Sachs.

Πλέον οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν ανοδική πορεία και η επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι η οικονομική ανάπτυξη, η ενίσχυση των κερδών και των μερισμάτων είναι αυτό που θα οδηγήσει τις μετοχές και όχι η ελκυστική τιμή τους.

«Πιστεύουμε ότι όσο προχωράμε, οι αποδόσεις των μετοχών θα είναι καλύτερες από αυτές των ομολόγων» σημειώνει ο ίδιος.

«Κατά τα επόμενα 3 με 4 χρόνια, υπάρχει η προοπτική τα κέρδη να ενισχυθούν σημαντικά, επίσης υπάρχει ήδη η βάση των μεγάλων μερισμάτων για να ξεκινήσει κανείς» συμπληρώνει.

Μάλιστα οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι πιο ελκυστικές από τις αμερικανικές. Οι ΗΠΑ δείχνουν ισχυρές, λέει η Goldman Sachs, αλλά οι αποτιμήσεις είναι ήδη πάνω από το μέσο όρο και όλα τα καλά νέα έχουν ήδη προεξοφληθεί.

«Οι προσδοκίες είναι πιο υποβαθμισμένες στην Ευρώπη επομένως υπάρχει ένα κενό αποτίμησης προς εκμετάλλευση» εξηγεί ο Peter Oppenheimer.

Ωστόσο η Goldman Sachs είναι πιο επιφυλακτική απέναντι στις αναδυόμενες αγορές.

«Μεσοπρόθεσμα προτιμούμε τις ανεπτυγμένες αγορές έναντι των αναδυόμενων διότι κάποια από τα ισχυρότερα στηρίγματα των αγορών αυτών κατά την τελευταία δεκαετία – όπως τα πολύ φθηνά εργατικά χέρια, η πτώση των επιτοκίων και οι ανοδικές τιμές εμπορευμάτων – κινούνται πλέον προς την αντίθετη κατεύθυνση» εξηγεί o Peter Oppenheimer.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By