Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι: Τα επτά περιστατικά για την τραγική κατάσταση των ελληνικών φυλακών

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι εδώ και καιρό έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή για να του εκθέσει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας, αλλά δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση

Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της, αφού καταγγέλλει τον δήθεν στρατηγικό σχεδιασμό που τηρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης στον τομέα των φυλακών που δεν είναι άλλος από «πολιτική της κορδέλας», παραθέτει κατάλογο με επτά περιστατικά τα οποία καταδεικνύουν την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι εδώ και καιρό έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για να του εκθέσει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας, αλλά δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση.

Ειδικότερα, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αναφέρουν τα εξής περιστατικά:

– Στις 29/1/2018 στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού οροθετικός κρατούμενος αυτοκτόνησε. Στις 5/2/2018 στην φυλακή Ν. Αλικαρνασσού κρατούμενος αυτοκτόνησε στο κελί του.

– Στις 12/1/2018 σωφρονιστικός υπάλληλος που εκτελούσε χρέη υπαρχιφύλακα στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού ξυλοκοπήθηκε από αλλοδαπό οροθετικό κρατούμενο.

– Στις 5/2/2018 σωφρονιστικοί υπάλληλοι στο κατάστημα κράτησης Κω χτυπήθηκαν από κρατούμενο κατά τη διάρκεια της βραδινής καταμέτρησης.

– Στις 3/2/2018 έγινε έρευνα στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού από την ΕΚΑΜ σε κελί Αλβανού βαρυποινίτη κρατουμένου, από την οποία ειλικρινά μείναμε έκπληκτοι από τον περιορισμένο αριθμό ευρημάτων της…

Το αποκορύφωμα όμως όλων, σημειώνουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι «ήταν ο πρόσφατος θάνατος του δυστυχή κρατουμένου Μ.Σ. στην φυλακή της Λάρισας από απόστημα στο δόντι, αποδεικνύοντας ότι το δόντι διαχρονικά έχει την σημασία του».

Η Ομοσπονδίας υπενθυμίζει ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος «μετήχθη στην φυλακή Λάρισας από την φυλακή Μαλανδρίνου, ενώ λίγους μήνες πριν (27/7/2017) στα πλαίσια αυτής της πολιτικής και σε επίσκεψη της πολιτικής μας ηγεσίας στην φυλακή Μαλανδρίνου, κάποιοι διαβεβαίωναν τον κ. υπουργό ότι όλα βαίνουν καλώς, βάζοντάς τον μάλιστα να ανακοινώσει την δωρεάν παραχώρηση ενός ακτινολογικού μηχανήματος και ενός χειρουργικού κλιβάνου που ανήκαν στην εν λόγω φυλακή στο τοπικό κέντρο υγείας».

Ακόμη, αναφέρουν οι σωφρονιστικοί ότι η φυλακή δεν διέθετε δεύτερο μόνιμο οδοντίατρο ή μόνιμο γιατρό και το γεγονός ότι οι συμβάσεις των κατ’ επίσκεψη ιατρών έχουν λήξει, το γνώριζαν;».

Τέλος, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι «επανειλημμένως έχει ζητήσει συνάντηση με τον κύριο υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να τον ενημερώσουμε σε βάθος για το τι ακριβώς συμβαίνει στον εργασιακό μας χώρο, και ακόμα αναμένουμε».

By