Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Σόιμπλε: Το ευρώ θα διαλυθεί αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες

Η ευρωζώνη θα διαλυθεί, αν οι χώρες δεν τηρούν τους κανόνες, δήλωσε στην Die Zeit ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα σχέδια της Ελλάδας για χορήγηση επιπλέον σύνταξης στους Έλληνες τα Χριστούγεννα, ενώ η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης.

Όπως υποστήριξε ο Σόιμπλε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχουν ερωτηθεί για την άποψή τους ως προς το αν η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της.

«Η αρχική απάντηση είναι «όχι». Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η ευρωζώνη θα διαλυθεί», είπε, προσθέτοντας πως η δομή της νομισματικής ένωσης πρέπει να αλλάξει.

Οι παραπάνω δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών πιθανότατα αποτελούν προπομπό της στάσης που θα κρατήσει το Βερολίνο στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου η ελληνική πλευρά προσδοκά σε ένα βήμα εκτόνωσης των εκρηκτικών διαστάσεων που έλαβε η κόντρα κυβέρνησης-δανειστών μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Πιθανότητες σε αυτό το σενάριο δίνουν και ευρωπαϊκές πηγές, διευκρινίζοντας ότι δεν αναμένεται μεν απόφαση για άμεση επαναφορά των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος, αλλά ενδεχόμενη επαναφορά τους υπό προϋποθέσεις.

Αν η αισιόδοξη προσέγγιση των εξελίξεων δεν επιβεβαιωθεί, τότε αναφύονται πρόσθετα προβλήματα για την ελληνική κυβέρνηση, με ένταση της αβεβαιότητας και περαιτέρω απομάκρυνση του σεναρίου ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το επόμενο διάστημα.

(Visited 1 times, 1 visits today)