Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Σόιμπλε: Ο Τσίπρας κατάλαβε ποιος είναι ο σωστός δρόμος

Αυτή την ώρα συνεδριάζει η Μπούντεστανγκ για την υπερψήφιση του τρίτου πακέτου για την Ελλάδα, δείτε τι γίνεται στα υπόλοιπα κοινοβούλια

soimple

Η συνεδρίαση στη Μπούντεστανγκ άρχισε στις 10:00 με την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Υπό όρους το νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, κάθε τρεις μήνες θα ελέγχεται η πρόοδος, ο 1ος έλεγχος θα γίνει τον Οκτώβριο είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν αυτά που έλεγε ο Τσίπρας. Όταν έγινε κατανοητό ότι δεν υπήρχε άλλη διεξοδος, τότε αποφάσισε να κάνει νέα αρχή», σημείωσε, αναφερόμενος στο κλίμα πριν τη συμφωνία.

Μιλώντας σε πιο προσωπικό τόνο προς τους βουλευτές του κόμματός του, τόνισε: «Δεν υπάρχει εγγύηση ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο. Θα ήταν απαράδεκτο όμως να μη δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μιας νέας αρχής, αφού και το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ. Αν η Ελλάδα υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα, τότε η ελληνική οικονομία μπορεί μόνο να αναπτυχθεί και μόνοι οι Έλληνες μπορούν να το κάνουν. Δε ξέρει κανείς τι θα συμβεί στο μέλλον. Δεν ήταν εύκολο για μένα να φτάσω σε αυτή την απόφαση, επειδή όμως ακριβώς δυσκολεύτηκα, παρακαλώ ψηφίστε αυτην πρόταση».

Μεταξύ άλλων, ο Σόιμπλε είπε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα και πρόσθεσε ότι είναι αδύνατον να αποφύγει την οικονομική προσαρμογή εάν θέλει να παραμείνει στο ευρώ.

Οι συνεδριάσεις

Σε κλίμα έντασης συνεδριάζουν σήμερα τα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας με αντικείμενο την έγκριση του τρίτου ελληνικού μνημονίου.

Στη Γερμανία όλοι περιμένουν να δουν πόσοι αντάρτες του συντηρητικού κόμματος θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους να καταψηφίσουν το πρόγραμμα, και στην Ολλανδία ο πρωθυπουργός Ρούτε κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με μια πρόταση μομφής.

Οι 56 και οι… άγνωστοι 20

Στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που διήρκεσε μόλις μία ώρα, 56 συντηρητικοί βουλευτές δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν εναντίον του μνημονίου και τέσσερις αποκάλυψαν ότι θα απόσχουν από την ψηφοφορία. Τουλάχιστον 20 βουλευτές δεν πήραν μέρος στην συνεδρίαση και κανείς δεν γνωρίζει πως θα κινηθούν στην ψηφοφορία.

Ο γερμανικός τύπος εκτιμά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 60 βουλευτών που είχαν απορρίψει και την συμφωνία της 12ης Ιουλίου θα ταχθούν και τώρα εναντίον της νέας σύμβασης. Αγνωστο παραμένει αν αυτός ο αριθμός θα διευρυνθεί.

Εσωκομματικές κόντρες

Στην συνεδρίαση, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Φόλκερ Κάουντερ, προσπάθησε και πάλι να μεταπείσει τους «αντάρτες». Την προηγούμενη φορά που το είχε κάνει, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, είχε απειλήσει να εκδιώξει από όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές όποιον τολμήσει να ψηφίσει «όχι» προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες για την επιβολή «κομματικής πειθαρχίας» και μάλιστα με τέτοιες μεθόδους. Η Αγκελα Μέρκελ στήριξε τον Κάουντερ σε αυτήν την αντιπαράθεση αλλά τα γερμανικά ΜΜΕ φοβούνται ότι ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές θα ψηφίσουν «όχι» για το ελληνικό μνημόνιο, μόνο και μόνο για να στηρίξουν πολιτικά τους «αντάρτες» έναντι των απειλών του Κάουντερ.

Προβληματισμός για την στάση του ΔΝΤ

Οι αντάρτες δεν αποκλείεται να αυξηθούν και από έναν άλλο λόγο, όπως εκτιμά το περιοδικό Stern στην ιστοσελίδα του. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που δεν βλέπουν με καλό μάτι την άρνηση του ΔΝΤ να πάρει από τώρα μέρος στο νέο μνημόνιο και δεν φαίνεται να πείθονται από την πεποίθηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η συμμετοχή του Ταμείου είναι σίγουρη.

Η Αγκελα Μέρκελ προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τον όρο μεγάλης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που έχει θέσει η Κριστίν Λαγκάρντ. Η καγκελάριος κάνει λόγο για επιμήκυνση της αποπληρωμής και της περιόδου χάριτος καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι συντηρητικοί βουλευτές που φοβούνται ότι το τρίτο μνημόνιο θα κοστίσει πάρα πολλά στους Γερμανούς χωρίς να υπάρξουν νέα σοβαρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα.

Πάντως το πρόγραμμα των 86 δισεκατομμυρίων δεν αναμένεται να καταψηφιστεί από την γερμανική βουλή καθώς είναι σίγουρο ότι θα το υπερψηφίσουν οι Σοσιαλδημοκράτες συγκυβερνώντες της Μέρκελ και οι Πράσινοι. Συνεπώς οι φόβοι των γερμανών συντηρητικούς δεν έχουν να κάνουν με την τύχη του μνημονίου αλλά η εσωτερική συνοχή της παράταξης.

«Επικίνδυνη» συνεδρίαση στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία, η συζήτηση στην βουλή για το τρίο ελληνικό μνημόνιο ίσως να πάρει άσχημη τροπή για την κυβέρνηση. Οι ακροδεξιοί του κόμματος της Ελευθερίας κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καταπάτησε την υπόσχεσή της ότι δεν θα δινόταν νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα και απειλούν να καταθέσουν έως το μεσημέρΙ πρόταση μομφής εναντίον του πρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του κόμματος των Φιλελευθέρων και του Εργατικού Κόμματος έχει οριακή πλειοψηφία κατέχοντας τις 76 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου. Οι ακροδεξιοί του Χερτ Βίλντερς έχουν μόλις 12 έδρες αλλά είναι άγνωστο πως θα κινηθούν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ναι»« ψήφισαν η Ισπανία, Αυστρία, Σλοβακία και Εσθονία

Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη Τρίτη με μεγάλη πλειοψηφία το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικές οικονομίας. Η συμφωνία, υπερψηφίστηκε από 297 μέλη του κοινοβουλίου, έναντι 20 ψήφων κατά. Το μικρό οικολογικό και κομμουνιστικό κόμμα Ενωμένη Αριστερά ήταν το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα το οποίο τάχθηκε εναντίον της.

«Τρία μαθήματα μπορούν να αντληθούν από την ελληνική κρίση», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίνδος, σε μια ομιλία με προεκλογικό άρωμα. «Κατ” αρχάς, δεν μπορεί να παρακαμφθεί το εμπόδιο (της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων). Δεύτερον, τα τραγούδια των σειρήνων του λαϊκισμού καταλήγουν να δημιουργούν οφθαλμαπάτες. Και ακόμη, οι ανεύθυνες πολιτικές έχουν κόστος», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας.

Στην Εσθονία, η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο εγκρίθηκαν με 50 ψήφους υπερ, 37 εναντίον και 6 αποχές. Από τους κυβερνητικούς βουλευτές, ένας τάχθηκε εναντίον και πέντε απείχαν της διαδικασίας.

Στην Αυστρία, η συμφωνία εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου.