Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Σόιμπλε σε Τσακαλώτο: Ψηφίστε ένα μέτρο για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη

O κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι η Κ. Λαγκάρντ έχει δίκιο ότι το ελληνικό χρέος ίσως δεν είναι βιώσιμο χωρίς κούρεμα.

soimple.

Σε συνέδριο της Bundesbank ο Σόιμπλε ανέφερε ότι αυτό που βρίσκεται στα θεμέλια της ευρωζώνης είναι η δέσμευση στους κανόνες. Δεν μπορεί να βρίσκεται κάποιος μέσα στην ευρωζώνη ο οποίος λέει δεν αποδέχεται τους κανόνες ή τους παραβιάζει κατ” εξακολούθηση. Οι κανόνες σχετίζονται με την εμπιστοσύνη.

Ειδικά για το θέμα της εμπιστοσύνης, ο Β. Σόιμπλε αναφέρθηκε σε ένα επεισόδιο από το Eurogroup της Τρίτης. Είπε ότι ο νέος υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως ξέρει ότι πρέπει να οικοδομηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Τότε ο Β. Σόιμπλε αποκρίθηκε ότι εάν θέλει η Ελλάδα να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μπορεί μέσα σε αυτές τις ημέρες να ψηφίσει ένα από αυτά τα μέτρα που έχει υποσχεθεί, επικαλούμενος την υπόσχεση της νέας κυβέρνησης ότι θέλει να μεταρρυθμίσει την Ελλάδα. Μάλιστα του είπε χαρακτηριστικά: «Just do it!»

Στη συνέχεια ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι είναι Πέμπτη, αλλά δε βλέπει να έχει γίνει κάτι τέτοιο κι ότι έχει επιφυλάξεις αν θα γίνει μέχρι την Κυριακή.

Σε κάποια άλλη στιγμή δήλωσε ότι κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τα capital controls στην Ελλάδα. Η συνολική κατάσταση όμως είναι μια ευκαιρία να ενισχυθεί η συνοχή της ευρωζώνης.

O Σόιμπλε μάλιστα σημείωσε ότι η Κ. Λαγκάρντ έχει δίκιο ότι το ελληνικό χρέος ίσως δεν είναι βιώσιμο χωρίς κούρεμα. Αλλά αυτό θα παραβίαζε τους κανόνες της Ε.Ε. Άφησε περιθώριο για αναδιάρθρωση ή reprofiling του ελληνικού χρέους, ωστόσο είπε ότι αυτό το περιθώριο είναι πολύ μικρό.