Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024

Σοκ στις ΗΠΑ! Νεκρό βρέφος 6 εβδομάδων από κορονοϊό

Εφιάλτης ο κορονοϊός στις ΗΠΑ! Έσπασε το “φράγμα” των 200.000 κρουσμάτων – Πάνω από 4.400 οι νεκροί.

Η είδηση για το μόλις έξι εβδομάδων “αγγελούδι” ραγίζει καρδιές.

Ένα βρέφος ηλικίας μόλις έξι εβδομάδων, το οποίο νοσηλευόταν από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, πέθανε από τον νέο κορονοϊό στην Πολιτεία του Κονέκτικατ, ανακοίνωσε ο Νεντ Λάμοντ, ο κυβερνήτης της Πολιτείας, που συνορεύει με τις ΗΠΑ.

«Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν χθες το βράδυ ότι το μωρό ήταν θετικό στον Covid-19. Μας ραγίζει την καρδιά. Νομίζουμε ότι είναι ένα από τα νεότερα θύματα σε όλον τον κόσμο που πέθανε από επιπλοκές συνδεόμενες με τον Covid-19», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ο κυβερνήτης.

Οι ΗΠΑ “έσπασαν” ένα θλιβερό ρεκόρ την Τετάρτη, 01.04.2020, καθώς ξεπέρασαν το φράγμα των 200.000 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 4.476 ανθρώπους στη χώρα, και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφτασε τα 203.608, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, με τουλάχιστον 1.900 νεκρούς, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της, Άντριου Κουόμο.

Σε μια προσπάθεια περιορισμού της αυξανόμενης εξάπλωσης του ιού, περισσότεροι από 8 στους 10 Αμερικανούς καλούνται να μείνουν σπίτι.

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι η ασθένεια ενδέχεται να σκοτώσει από 100.000 έως 240.000 ανθρώπους στη χώρα εάν τηρηθούν οι σημερινοί περιορισμοί, σε σύγκριση με 1,5 έως 2,2 εκατομμύρια θύματα χωρίς την εφαρμογή μέτρων.

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις αποφάσισε τον περιορισμό στο σπίτι για τα 21 εκατομμύρια κατοίκους της Πολιτείας αυτής, ώστε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός εξάπλωσης της ασθένειας Covid-19.

Μέχρι τώρα, οι κομητείες επέλεγαν αν θα διατάξουν ή όχι καραντίνα και ο κυβερνήτης, που είναι ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είχε επικριθεί για τη χαλαρότητα που έδειχνε όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (07.00 της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας) με διάταγμα θα περιοριστούν οι μετακινήσεις των κατοίκων. Θα υπάρχουν μόνο κάποιες εξαιρέσεις για τις απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες, διευκρίνισε ο ΝτεΣάντις.

Στη Φλόριντα, η τρίτη πολυπληθέστερη Πολιτεία των ΗΠΑ, κατοικούν πάρα πολλοί ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, μια ιδιαίτερα ευπαθής ομάδα του πληθυσμού
Όταν η επιδημία βρισκόταν ακόμη στην αρχή της στις ΗΠΑ, οι εικόνες των νέων που διασκέδαζαν στις παραλίες του Μαϊάμι, ενώ στη Νέα Υόρκη ή την Καλιφόρνια οι κάτοικοι ετοιμάζονταν να μπουν σε καραντίνα, είχαν σοκάρει όλον τον κόσμο.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ δεν έχει διατάξει τον περιορισμό των μετακινήσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αφήνοντας τις Πολιτείες να λάβουν μόνες τους την απόφαση. Μέχρι σήμερα, πάνω από το 80% του πληθυσμού έχει λάβει την αυστηρή εντολή να παραμείνει στο σπίτι.

Ο κυβερνήτης ΝτεΣάντις αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του κρουαζιερόπλοιου Zaandam, όπου τέσσερις άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κορονοϊό. Το πλοίο θέλει να δέσει στο Φορτ Λότερντεϊλ, στα βόρεια του Μαϊάμι και να αποβιβάσει εκεί τους επιβάτες του. «Σε κάθε περίπτωση, δεν ελέγχω το λιμάνι», υπενθύμισε ο κυβερνήτης.

Στη Φλόριντα έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα περίπου 7.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 85 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Όλοι οι κρατούμενοι στις ομοσπονδιακές φυλακές των ΗΠΑ, περίπου 170.000 άνθρωποι, τέθηκαν σε απομόνωση από σήμερα και για τουλάχιστον δύο εβδομάδες προκειμένου να αποφευχθεί μια έξαρση του νέου κορονοϊού σε αυτούς τους κλειστούς χώρους, ένα ενδεχόμενο που προκαλεί έντονες ανησυχίες.

Μέχρι σήμερα 29 κρατούμενοι και 30 φύλακες έχουν βρεθεί θετικοί στον SARS-CoV-2 στις 122 ομοσπονδιακές φυλακές, με βάση την πιο πρόσφατη καταμέτρηση της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τα σωφρονιστικά ιδρύματα. Το Σάββατο, ένας 49χρονος άνδρας που είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών πέθανε σε φυλακή της Φλόριντας. Νωρίτερα σήμερα, αναφέρθηκε ένας δεύτερος θάνατος κρατουμένου, σε φυλακή της Λουιζιάνας.

Έως τώρα, μόνο οι κρατούμενοι που είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα έμπαιναν σε καραντίνα.

Οι περισσότερες επισκέψεις και οι μεταφορές σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα σταμάτησαν. Σήμερα ωστόσο, ελήφθη ένα πιο δραστικό μέτρο: «Για περίοδο 14 ημερών, οι κρατούμενοι θα παραμείνουν στα κελιά ή στην πτέρυγά τους, για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού», εξήγησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών.

Τέτοιου είδους μέτρα δεν χρησιμοποιούνται παρά μόνο σε περιπτώσεις εξεγέρσεων. Αυτή τη φορά «η τροποποίηση του πλάνου δράσης οφείλεται στις ανησυχίες για την υγεία, όχι σε ταραχές που προκαλούν οι κρατούμενοι», διευκρίνισε η υπηρεσία.

Ακτιβιστές που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των κρατουμένων επέκριναν την απόφαση. «Η απομόνωση δεν είναι λύση. Η απομόνωση είναι βασανιστήριο», κατήγγειλε ο δικηγόρος Σκοτ Χέτσινγκερ.

Να σημειωθεί ότι μετά τη λήψη παρόμοιων μέτρων προκλήθηκαν φονικές εξεγέρσεις στην Ιταλία και την Ιορδανία, ενώ κρατούμενοι αποπειράθηκαν να αποδράσουν από φυλακές της Βενεζουέλας και της Βραζιλίας.

Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 4.100 άνθρωποι στις ΗΠΑ, πολλές φωνές ζητούν να αποσυμφορηθούν οι φυλακές της χώρας. Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι κρατούνται στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι από αυτούς σε πολιτειακές ή σε τοπικές φυλακές.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ τάχθηκε υπέρ της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους κρατούμενους. Στην Καλιφόρνια και το Νιου Τζέρσεϊ οι αρχές αποφυλάκισαν αρκετές δεκάδες ανθρώπους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By