Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Σοκαριστικά στοιχεία: Το Instagram «όπλο» στα χέρια των παιδόφιλων

Το Instagram είναι το πλέον διαδεδομένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο χρησιμοποιούν οι παιδόφιλοι, προκειμένου να προσεγγίσουν μικρά παιδιά, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Συνολικά σε Αγγλία και Ουαλία, οι Αρχές έχουν καταγράψει περισσότερες από 5.000 υποθέσεις διαδικτυακής προσέγγισης με απώτερο σκοπό την αποπλάνηση, από τότε που οι σεξουαλικές επικοινωνίες με παιδιά έγιναν έγκλημα, τον Απρίλιο του 2017, αναφέρει ο οργανισμός προστασίας του παιδιού NSPCC.

Πιο συγκεκριμένα, το Instagram χρησιμοποιήθηκε στο ένα τρίτο των περιπτώσεων όπου αποκαλύφθηκε η χρήση τέτοιας μεθόδου. Αντίστοιχα το Facebook χρησιμοποιήθηκε στο 23% των περιπτώσεων και το Snapchat στο 14%. Ο αριθμός των υποθέσεων στο Instagram, τον οποίο αντιμετώπισαν οι Αρχές, αυξήθηκε κατά 200% μέσα σε ένα χρόνο.

Στόχος των παιδόφιλων είναι κυρίως κορίτσια ηλικίας 12 έως 15 ετών, ενώ στα θύματα περιλαμβάνονται παιδιά ακόμη και πέντε ετών, σύμφωνα με τον οργανισμό, που βασίζει τα στοιχεία του στα αιτήματα που απέστειλε περί συλλογής πληροφοριών στα 39 από τα 43 αστυνομικά τμήματα σε Αγγλία και Ουαλία. Το ένα πέμπτο των θυμάτων ήταν 11χρονα ή πιο νεαρά παιδιά.

Ο οργανισμός ασκεί κριτική στα «δέκα χρόνια αποτυχημένων κανονισμών από τα social media» και ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου τη σύσταση μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για τη θέσπιση υποχρεωτικών κανόνων για την προστασία των παιδιών.

«Δεν μπορούμε απλά να περιμένουμε την επόμενη τραγωδία πριν αναλάβουν δράση οι εταιρίες τεχνολογίας. Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μεγαλύτερη προστασία στο σχεδιασμό της πλατφόρμας και κυρίως στις υπηρεσίες που προσφέρει στις νεότερες ηλικίες», σημειώνει ο οργανισμός.

Συνολικά, ο οργανισμός βρήκε μια αύξηση 50% των αδικημάτων τους τελευταίους έξι μήνες, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ο πραγματικός αριθμός των υποθέσεων, ωστόσο μπορεί να είναι υψηλότερος, επισημαίνει ο οργανισμός, εξηγώντας ότι πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην καταγραφούν, με αποτέλεσμα τα καταγραμμένα στοιχεία να μην αποτυπώνουν τον πραγματικό αριθμό.

Πολυάριθμες ομάδες απευθύνουν έκκληση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να θεσπίσουν αυστηρότερους κανόνες για την προστασία των παιδιών, κατακρίνοντάς τες για αποτυχία στην προστασία δεδομένων και στη διάδοση παραπληροφόρησης.

«Η διασφάλιση της ασφάλειας των μικρών παιδιών στις πλατφόρμες μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και η οποιουδήποτε είδους εκμετάλλευση παιδιών απαγορεύεται.

Χρησιμοποιούμε προηγμένη τεχνολογία και δουλεύουμε από κοντά με τις Αρχές και την οργάνωση CEOP (για την παιδική εκμετάλλευση και διαδικτυακή τους προστασία) για να καταπολεμήσουμε αυτού του είδους το περιεχόμενο και να προστατέψουμε τα μικρά παιδιά», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Facebook και του Instagram στην αναφορά του οργανισμού.

«Ενώ κατανοούμε ότι οποιαδήποτε υπηρεσία που διευκολύνει την προσωπική επικοινωνία ενέχει την πιθανότητα να υπάρξει κατάχρηση, φτάνουμε σε μεγάλα βάθη –μέσα στα πλαίσια του νόμου- για να αποτρέψουμε και να ανταποκρινόμαστε άμεσα σε αυτού του είδους την παράνομη δραστηριότητα στην πλατφόρμα μας», σημείωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος του Snapchat.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By