Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Σοκαριστικές εικόνες: Χρήση ναρκωτικών μέρα μεσημέρι στις πιάτσες της Αθήνας

Όσο και αν η πανδημία του κορωνοϊού, εμφανίζεται, πλέον, ως το μοναδικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η πολιτεία υπάρχει και το μεγάλο ζήτημα των ναρκωτικών με τους εξαθλιωμένους χρήστες να δημιουργούν τριτοκοσμικές εικόνες εν μέσω πανδημίας στο κέντρο της Αθήνας.

Λίγα βήματα από την Ομόνοια, στην όμορφη εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, στο Εθνικό θέατρο, στην πλατεία Βάθης, στον Άγιο Παύλο, στο Μεταξουργείο, στο σταθμό Λαρίσσης, στην Αχαρνών και στις παρυφές των Εξαρχείων, φωτογραφίες και μαρτυρίες συγκλονίζουν.

Σε ένα σύντομο οδοιπορικό του protothema.gr καταγράφηκαν εικόνες με εκατοντάδες ανθρώπους να σέρνονται κυριολεκτικά στους δρόμους. Άλλοι καπνίζοντας με ειδικές πίπες «σίσα», το ναρκωτικό που φτιάχνεται από υγρά μπαταρίας. Άλλοι «σνιφάροντας» πρέζα. Άλλοι τρυπώντας ημίγυμνοι τα γεννητικά τους όργανα. Όλοι όμως βρίσκοντας πανεύκολα τη δόση τους σε «τιμές ευκαιρίας» 5 έως 30 ευρώ όπως λένε οι ίδιοι.

Στις προσόψεις των πολυκατοικιών, στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ και στην παλαιά οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας οι στρωματσάδες στήνονται μέρα παρά μέρα. Το ίδιο και στον πεζόδρομο της Μαρίκας Κοροπούλη-κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα-ενώ στις οδούς Σατωβριάνδου, Μενάνδρου, Ξούθου και Νικηφόρου η κατάσταση είναι απελπιστική τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους καταστηματάρχες.

narkotika_athina_1

narkotika_athina_2

Ίδιο σκηνικό και απέναντι, στη μικρή γειτονιά του Αγίου Παύλου-Σταθμού Λαρίσσης όπου έμποροι και χρήστες μπαίνουν σε πολυκατοικίες, κοιμούνται σε γήπεδα μπάσκετ, κάνουν χρήση σε παιδικές χαρές, ξαπλώνουν στις πλατείες και διακινούν ναρκωτικά δίπλα στα σχολεία.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην περιοχή του Μεταξουργείου αλλά και προς την Αχαρνών, τη Φυλής, τα Εξάρχεια. την πλατεία Βικτωρίας, τον Άγιο Παντελεήμονα.

«Η πρώτη πιάτσα εμφανίστηκε στην οδό Χαλκοκονδύλη την άνοιξη του 2018», μας λέει ο Τάσος Δρόσος, κάτοικος και πρώην Πρόεδρος Συλλόγου της περιοχής. «Το φαινόμενο εντάθηκε όταν απομάκρυναν τους χρήστες από το Πεδίον του Άρεως. Ωστόσο οι συνθήκες χειροτέρεψαν κατά πολύ μόλις ο Δήμος Αθηναίων εν μέσω κορωνοϊού, αποφάσισε να εγκαταστήσει στην περιοχή δομή φιλοξενίας ναρκομανών. Από τότε ζούμε έναν εφιάλτη».

narkotika_athina_3

narkotika_athina_4

Πράγματι, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2020 στην οδό Χαλκοκονδύλη μία δομή φιλοξενίας για χρήστες. Η δράση ήταν αρχικά ελπιδοφόρα, γρήγορα όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά. Οι έμποροι από τη γειτονική πιάτσα δεν έχασαν χρόνο και οι σκηνές που εκτυλίσσονται πλέον στην περιοχή θυμίζουν τραγωδίες.

Ο Σπύρος Καλαμπόκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Αγίου Παύλου-Σταθμού Λαρίσσης διαμαρτύρεται έντονα. «Το υπουργείο υγείας με τον ΟΚΑΝΑ και την ανοχή του δήμου Αθηναίων, σχεδιάζουν την ολοκληρωτική γκετοποίηση της συνοικίας μας με τη λειτουργία και νέας δομής επί της Οδού Σουρμελή. Ήδη λειτουργεί από τον Δήμο Αθηναίων παρόμοιος χώρος σε απόσταση μόλις 300 μέτρων. Είναι οι μοναδικές δομές στην Αττική, δίπλα στις πιάτσες διακίνησης και πολύ κοντά στα σχολεία μας. Καταγγέλλουμε αυτό τον σχεδιασμό και θα αντιδράσουμε δυναμικά».

narkotika_athina_6

narkotika_athina_7

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ένα μήνα οι κάτοικοι διοργάνωσαν μαζική πορεία διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο.Τι θα μπορούσε ωστόσο να γίνει; Υπάρχουν λύσεις γι’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα της Αθήνας; «Ναι, υπάρχουν. Προϋποθέτουν όμως πολιτική βούληση», απαντά ο Γιώργος Π. Αποστολόπουλος, δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων που έχει ασχοληθεί αρκετά χρόνια με την εξάπλωση των ναρκωτικών στο Κέντρο και στις γειτονιές.

3

«Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει αποκέντρωση των δομών σε όλη την Αττική. Αυτό θα δυσκολέψει την προσέγγιση των εμπόρων στα θύματά τους και θα μειώσει το πρόβλημα. Παράλληλα είναι αναγκαίο όλοι οι χρήστες να ενταχθούν σε προγράμματα απεξάρτησης, κατά προτεραιότητα καθαρά. Ακολούθως θα πρέπει να δημιουργηθούν χώροι ελεγχόμενης χρήσης σε νοσοκομειακές μονάδες για όσους δεν είναι εφικτό να απεξαρτηθούν. Η ολοσχερής εκρίζωση του εμπορίου είναι επίσης σημαντικότατο βήμα. Τέλος, κατόπιν όλων αυτών, μπορεί να απαγορευθεί αυστηρά η δημόσια χρήση».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By