Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025

SOS για την Ύδρα: Παρά τον νόμο, «πλημμυρίζει» από αυτοκίνητα, μηχανάκια και ποδήλατα – Αδιαφορούν οι τοπικές Αρχές

Φανταστείτε ένα νησί τόσο όμορφο και τόσο άσπιλο, που να μην κυκλοφορεί επάνω του ούτε ένα τροχοφόρο. Φανταστείτε να είναι το μοναδικό μέρος της Ελλάδας και ένα από τα ελάχιστα της Ευρώπης που είναι – με νόμο – απροσπέλαστο από παντός είδους τροχοφόρα. Στην Ύδρα, όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν πια, αφού ο νόμος ο οποίος απαγορεύει τα τροχοφόρα, έχει μετατραπεί σε κουρελόχαρτο με την ανοχή των τοπικών Αρχών.

Από το φέριμποτ, στο λιμάνι του νησιού κατεβαίνουν αυτοκίνητα. Οι τουρίστες, επισκέπτες αλλά και κάποιοι ντόπιοι, χρησιμοποιούν ποδήλατα και μοτοσικλέτες (κυρίως ηλεκτρικές), για να μετακινηθούν. Κάποια αγροτικά μηχανήματα – τρακτέρ – μεταφέρονται εκεί που χρειάζονται. Οι αρμόδιες Αρχές, δηλαδή ο Δήμος, η Αστυνομία, το Λιμενικό, σφυρίζουν αδιάφορα, παρά το γεγονός ότι η Ύδρα είναι το μοναδικό μέρος της Ελλάδας, στο οποίο δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα ή άλλα τροχοφόρα οχήματα, σύμφωνα με νόμο που είχε ψηφιστεί το 1950 για την προστασία του τεράστιου αρχαιολογικού, πολιτιστικού και φυσικού κάλλους του νησιού.

Οι δε κάτοικοι της Ύδρας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε ό,τι αφορά την προστασία του νησιού, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές, μην επιτρέποντας ακόμα και στην Αστυνομία να χρησιμοποιεί τροχοφόρα.

Ο Δήμος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το νοσοκομείο του νησιού είναι οι μόνοι φορείς που διαθέτουν οχήματα και τα χρησιμοποιούν, αν και όπου χρειάζεται. Για παράδειγμα, τα απορριμματοφόρα του Δήμου παραλαμβάνουν τα σκουπίδια από λίγα, προκαθορισμένα σημεία. Οι υπόλοιπες μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια ή με τα γαϊδουράκια, στοιχεία που κάνουν την Ύδρα ακόμα πιο γραφική. Ή καλύτερα, «γίνονταν», αφού πλέον όποιος… βαριέται να περπατήσει, φέρνει αυτοκίνητο, μηχανάκι, ή στην καλύτερη (;) περίπτωση ποδήλατο στο νησί. Τι κι αν απαγορεύεται;

«Αδύναμο» το υπουργείο

Γιατί λοιπόν έχει εκφυλιστεί η κατάσταση στο νησί; Σύμφωνα με την υπ” αριθμόν 648/2002 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μόνος αρμόδιος να αποφασίζει σχετικά με την κυκλοφορία οποιουδήποτε τροχοφόρου στην Ύδρα, είναι ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού. Πηγές του υπουργείου Πολιτισμού επισημαίνουν στο protothema.gr ότι το υπουργείο έχει απαγορεύσει, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο, καθώς δεν διαθέτει κατασταλτικό μηχανισμό για τέτοιες παραβάσεις.

Θα περίμενε κανείς πως τον ρόλο αυτό, δηλαδή της διατήρησης του χαρακτήρα του νησιού και της απαγόρευσης κίνησης τροχοφόρων (ιδιαίτερα αφού πρόκειται και για αρχαιολογικό νόμο) θα αναλάμβαναν οι δημοτικές υπηρεσίες, η Αστυνομία και το Λιμεναρχείο, όμως, όπως αποδεικνύεται και από τις -απογοητευτικές- εικόνες, αυτές είναι απούσες.

Καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας τροχοφόρων στην Ύδρα μοιάζει να οδηγείται προς εκφυλισμό, όπως έγινε προ ετών και στις Σπέτσες (άλλο νησί που απαγορευόταν η κίνηση τροχοφόρων, αλλά ο νόμος καταργήθηκε στην πράξη), την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού για την εξεύρεση λύσεων, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος για όλους και να μην αλλάξει ο χαρακτήρας της.

Κι αυτό γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος το τελευταίο παρθένο από οχήματα μέρος της χώρας -και ένα από ελάχιστα της Ευρώπης- να μετατραπεί σε ένα πολύβουο μέρος, όπου οι επισκέπτες και οι ντόπιοι θα πρέπει να στριμώχνονται στα σοκάκια για να περνούν τα ποδήλατα και οι μοτοσικλέτες, ενώ στους πιο φαρδείς δρόμους, θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα…

Όταν οι αστυνομικοί έμεναν… πεζοί

Στην Ύδρα, προ περίπου οκτώ ετών, είχαν εκδηλωθεί σφοδρές αντιδράσεις, όταν η Αστυνομία είχε αιτηθεί να της επιτραπεί να χρησιμοποιεί μοτοσικλέτες τύπου εντούρο για να παρεμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις κινδύνου ζωής και αδικημάτων που αφορούν τον αρχαιολογικό χώρο και το περιβάλλον. Ήταν η πολλοστή φορά που η ΕΛΑΣ ζητούσε κάτι τέτοιο, χωρίς να της επιτραπεί.

«Η Ύδρα είναι ο μόνος τόπος στην Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη, στον οποίον δεν κυκλοφορούν τροχοφόρα, πλην εκείνων που χρησιμοποιεί ο Δήμος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Νοσοκομείο του νησιού» ανέφερε σε επιστολή του προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού ο Σύλλογος Οικολόγων Ύδρας, τονίζοντας ότι «αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το νησί, που μαζί με την σπάνια ομορφιά του και το αρχαιολογικό του παρελθόν 6.000 ετών, το καθιστούν μοναδικό και τόπο προσέγγισης ποιοτικού τουρισμού».

Το πλήθος των επενδυτών και των επισκεπτών που συρρέουν οκτώ μήνες τον χρόνο στο νησί, υπολογίζουν πολύ σε αυτό το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική επιστολή, το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα Ύδρας είχε υποβάλει εκ νέου αίτημα προς την αρμόδια Εφορεία για την απόκτηση δύο δικύκλων μηχανών. «Η Ύδρα έχει περιορισμένο οδικό δίκτυο που συνδέει τα προϊστορικά και μυκηναϊκά μονοπάτια, τα οποία βρίθουν από όστρακα και μαρτυρίες του αρχαίου παρελθόντος του νησιού» τονίζεται.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Οικολόγων Ύδρας, παρόμοιο αίτημα του ΑΤ είχε απορριφθεί από τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ προ διετίας, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας και της ανωτέρω απόφασης του ΝΣΚ.

«Κύριε Υπουργέ, είμαστε βέβαιοι ότι το ΥΠΠΟΑ θα απορρίψει εκ νέου το αίτημα του ΑΤ Ύδρας, δεδομένου ότι το Τμήμα μπορεί να χρησιμοποιεί ανά πάσα στιγμή τα τροχοφόρα του δήμου και της Πυροσβεστικής. Έχει επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το σκάφος του Λιμεναρχείου, καθώς και σε έκτακτες περιπτώσεις επαγγελματικό ταχύπλοο, το οποίο θα βρίσκεται στη διάθεσή του καθ’ όλο το 24ωρο, φιλική προσφορά του Συλλόγου» αναφέρει ακόμη ο Σύλλογος και καταλήγει, σημειώνοντας: «Σας ευχαριστούμε θερμά και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε άλλη πληροφορία. Άλλωστε η τριαντάχρονη συνεργασία μας με το Υπουργείο Πολιτισμού είναι αδιατάραχτη και έχει αποβεί χρήσιμη για την προστασία του σπάνιου ετούτου τόπου. Το εν λόγω αίτημά μας στηρίζουν δεκάδες άνθρωποι της επιστήμης, του πολιτισμού, των επιχειρήσεων, προπάντων όμως η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας».

Λίγο αργότερα, ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, είχε αντιτεθεί στη χρήση ποδηλάτων που προγραμμάτιζε (και εφάρμοσε) η Αστυνομία για την Ύδρα.

Και καθώς η χρήση των ποδηλάτων είναι ένα θέμα στο οποίο έχει αρχίσει να υπάρχει ελαστικότητα, είναι ένα ερώτημα εάν θα αντιδράσουν οι δημοτικές και άλλες Αρχές του νησιού σε αυτό τον εκφυλισμό, αφού το ποδήλατο οδηγεί στο ηλεκτρικό μηχανάκι και το ηλεκτρικό μηχανάκι στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και από εκεί στη μετατροπή της Ύδρας σε… Αθήνα: «Η Ύδρα εάλω», λένε αρκετοί κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι παρατηρούν αυτοκίνητα και μηχανάκια να φτάνουν σε αυτό…

By