Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Σούλτς: Επαναπροσδιορισμό της μεταναστευτικής πολιτικής

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς μίλησε στη σημερινή Kölner Stadt-Anzeiger

Soults

«Δεν μπορούμε να πειραματιζόμαστε πάνω στα συμπτώματα, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε μια μεταναστευτική περιοχή και πως χρειαζόμαστε μια νόμιμη, συντεταγμένη μεταναστευτική πολιτική», υπογραμμίζει ο Σουλτς.

Δριμεία κριτική ασκεί ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στις χώρες μέλη της Ε.Ε. «Δεν κινείται τίποτα. Αυτό δεν οφείλεται στην Ε.Ε., αλλά στην απροθυμία των πρωτευουσών στις χώρες μέλη. Όχι όλων, αλλά ορισμένων», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Τι θα πρέπει να συμβεί ακόμη για να το καταλάβουν επιτέλους και εκεί;».

Απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Μεταξύ άλλων προτείνει να υπάρξει με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη μια συμφωνία, «η οποία θα αποτρέπει τους ανθρώπους από το να παίρνουν απρόβλεπτα ρίσκα». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται μια αποτελεσματική ακτοφυλακή προκειμένου να καταπολεμηθούν οι δραστηριότητες των δουλεμπόρων. Παράλληλα θα πρέπει, όπως λέει, να αντιμετωπιστούν τα αίτια και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατεθούν πόροι στα failed states της Αφρικής προκειμένου οι άνθρωποι να μην αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.

Τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον ζητά από την πλευρά του και ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ. «Η νέα τραγωδία καταδεικνύει ότι η Κομισιόν και οι χώρες μέλη πρέπει να αναλάβουν άμεσα δράση. Δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί η μετάθεση των ευθυνών».

Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Frontex;

Ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός ζητά να διευρυνθεί η ευρωπαϊκή αποστολή στη Μεσόγειο: «Οι χώρες μέλη θα πρέπει να εξοπλίσουν άμεσα την Frontex με περισσότερα χρήματα και περισσότερες αρμοδιότητες, τόσο στο πεδίο της διάσωσης όσο και σε εκείνο της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας». Παράλληλα ο Μ. Βέμπερ καλεί την Κομισιόν να παρουσιάσει νωρίτερα τη νέα στρατηγική της για την πολιτική έναντι των προσφύγων, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στα τέλη Μαΐου.

Κομβικής σημασίας χαρακτηρίζει την καταπολέμηση της δραστηριότητας των δουλεμπόρων στη Μεσόγειο ο γερμανός υπ. Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. «Δεν θα ανεχθούμε οι εγκληματίες αυτοί να θυσιάζουν από απληστία και μόνον ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, προσθέτοντας όμως παράλληλα ότι «δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις».

Νέες αποστολές διάσωσης ζητούν την ίδια ώρα Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά. Η πρόεδρος των Πρασίνων Ζιμόνε Πέτερ χαρακτήρισε μάλιστα ολέθριο λάθος την απόφαση τερματισμού της επιχείρησης Mare Nostrum το περασμένο φθινόπωρο.

(Visited 1 times, 1 visits today)