Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Σουλτς: «Το ελληνικό αίτημα είναι ουσιώδες και πρέπει να εξεταστεί»

«Μήπως θέλουμε να δούμε τους Έλληνες γονατισμένους;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

soults

Είναι ζήτημα σεβασμού το να δοθεί σε μια νέα κυβέρνηση μια ευκαιρία, τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς, κατά τις συνομιλίες που είχε στη Βιέννη με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Εξέφρασε, ταυτόχρονα, την έκπληξή του για την χθεσινή αιφνίδια αρνητική αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης έχει «πολλή ουσία» και θα πρέπει να εξεταστεί, τόνισε ο κ. Σουλτς, ενώ διερωτήθηκε αν η άλλη επιλογή είναι «να θέλουμε να δούμε τους Έλληνες γονατισμένους». Προειδοποίησε δε για μια ιδεολογική μάχη αρχών τη στιγμή που, όπως είπε, απαιτούνται ρεαλιστικές λύσεις.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος ζήτησε για άλλη μια φορά να υπάρξει κατανόηση απέναντι στην Ελλάδα και να δοθεί η δυνατότητα στη νέα ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος, προειδοποιώντας συγχρόνως ότι μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα σήμαινε πως και οι άλλες χώρες του ευρώ θα έχαναν χρήματα.

Όπως είπε ο κ. Φάιμαν, οι Έλληνες έχουν κάνει ένα βήμα και τώρα εναπόκειται στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν μαζί τους ένα δεύτερο βήμα και αυτός είναι ο μοναδικός εποικοδομητικός δρόμος.

Κατά την άποψή του, η Ελλάδα πρέπει να προσεγγίσει την Ευρώπη και οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ωστόσο είναι επιτακτικό να υπάρξει ανταπόκριση απέναντι στους Έλληνες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ιδιαίτερη κατάστασή τους. Η οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί αποκλειστικά με λιτότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, το ερώτημα είναι αν η Ε.Ε., υπό την ηγεσία της Γερμανίας, θέλει τώρα να περάσει κάτι μόνο για να αποδείξει πως έχει δίκαιο ή χτίζοντας γέφυρες. Όμως σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, πρέπει να εξεταστούν οι αλλαγές στο πρόγραμμα λιτότητας τις οποίες ζητεί η Ελλάδα.

By