Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

S&P: Αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ιρλανδίας σε A/A-1 από A-/A-2

Προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας σε «BBB-» από «BBB»

standard & poors

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s αναβάθμισε το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Ιρλανδίας σε A/A-1 από A-/A-2, με σταθερή προοπτική, επικαλούμενος τις σταθερές αναπτυξιακές προοπτικές στην ευρωπαϊκή χώρα.

Ο οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι αναμένει ταχεία οικονομική ανάπτυξη στην Ιρλανδία, που θα βελτιώσει τη δημοσιονομική της θέση.

Ο S&P τονίζει ότι θεωρεί σταθερή την προοπτική λόγω της βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ιρλανδία, της πρόσβασής της στις κεφαλαιαγορές και την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού της συστήματος.

Αντίθετα, προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας σε «BBB-» από «BBB» με σταθερό outlook. Τονίζεται ότι το «ΒΒΒ-» είναι μία βαθμίδα υψηλότερη από την κλίμακα «junk».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της S&P, η υποβάθμιση αντανακλά τις επαναλαμβανόμενες αδυναμίες που βλέπει ο οίκος στην πραγματική και ονομαστική επίδοση του ιταλικού ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης της διαβρωμένης ανταγωνιστικότητας, που υπονομεύει τη σταθερότητα του δημόσιου χρέους της χώρας.

Ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τη μέση ανάπτυξη του πραγματικού και του ονομαστικού ιταλικού ΑΕΠ για την περίοδο 2014-2017 σε 0,5% και 1,2% αντίστοιχα, από 1% και 1,9%.

Η S&P αναμένει ότι η ιταλική οικονομία θα εξέλθει της ύφεσης στις αρχές του 2015, όμως προβλέπει μία ήπια ανάκαμψη του ΑΕΠ της Ιταλίας περίπου 0,2% έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 1,1%.

By