Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

S&P: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας

Από Β σε Β- με “outlook” αρνητικό

Standard-&-Poor'sΜε αρνητική εξέλιξη ολοκληρώνεται η εβδομάδα σκληρής δοκιμασίας για την Ελλάδα: η Standard & Poor’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας.

Συγκεκριμένα, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υποβαθμίζεται κατά μία βαθμίδα σε B-, από «Β» προηγουμένως, με “outlook” αρνητικό.

Στην έκθεσή του ο οίκος εξηγεί ότι η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή του ότι η περιορισμένη ρευστότητα που επιβαρύνει τις τράπεζες και την οικονομία της Ελλάδας έχουν στενέψει το χρονικό περιθώριο στο οποίο η νέα κυβέρνηση δύναται να συνάψει συμφωνία για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης με τους πιστωτές της.

«Παρότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει λιγότερο από δύο εβδομάδες στην εξουσία, θεωρούμε ότι τα περιορισμένα ταμειακά της διαθέσιμα και οι λήξεις χρέους που πλησιάζουν περιορίζουν σημαντικά τη διαπραγματευτική της ευελιξία στις συζητήσεις με τους διεθνείς πιστωτές«, αναφέρει η S&P.

Σύμφωνα με τον οίκο, μια περαιτέρω καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων θα ασκήσει επιπλέον πιέσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα με την μορφή εκροής καταθέσεων και στο χειρότερο σενάριο θα οδηγήσει σε επιβολή περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων και απώλεια της πρόσβασης στην χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης και πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By