Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Spiegel: «Ο ήλιος δύει για την Χρυσή Αυγή»

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τη δράση της «εγκληματικής οργάνωσης»

xryshaugh600_210214i

Το Γερμανικό περιοδικό Spiegel κάνει εκτενές ρεπορτάζ για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής το οποίο τιτλοφορείται χαρακτηριστικά «Ο ήλιος δύει για την Χρυσή Αυγή».

«Ο Εισαγγελέας στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι το νεοναζιστικό κόμμα φέρει όλα τα χαρακτηριστικά μιας εγκληματικής οργάνωσης. Μέλη του κόμματος κατηγορούνται για δολοφονίες και άλλες βίαιες πράξεις. Θα προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές στην απαγόρευση της Χρυσής Αυγής;» αναρρωτιέται ο αρθρογράφος στην αρχή του κειμένου.

Στη συνέχεια το Spiegel παρουσιάζει εκτενώς το περιεχόμενο του ογκώδους πορίσματος του Εισαγγελέα. «Η 697 σελίδων αναδορά διαβάζεται σαν υπόθεση ταινίας θρίλερ» λέει το περιοδικό και παρουσιάζει τα βασικότερα σημεία. Ξεκινά από τη δράση των μελών του κόμματος πριν μπει στη Βουλή, («το 2009 συγκέντρωνε μόλις 0,29%» αναφέρεται χαρακτηριστικά), συνεχίζει με αναφορά σε βίαιες επιθέσεις κατά μεταναστών, μειονοτήτων, ομοφυλοφίλων και συνεχίζει με το «ορόσημο» των εκλογών του 2012: «Τον Ιούνιο του 2012, η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή για πρώτη φορά, κερδίζοντας 18 θέσεις, ενώ μέχρι και σήμερα καταγράφει υψηλά ποσοστά, ακόμα και 15% στις δημοσκοπήσεις».

Το ρεπορτάζ παραθέτει αποσπάσματα από ομιλίες του Νίκου Μιχαλολιάκου, «του αρχηγού που τα μέλη της οργάνωσης μεταξύ τους αποκαλούν «Φύρερ«» και βέβαια κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τον Σεπτέμβριο του 2013: «Οι έρευνες έδειξαν ότι μέλη της Χρυσής Αυγής παρακολουθούσαν τον γνωστό ράπερ, ενώ έβλεπε ποδόσφαιρο με φίλους του. Τότε ενημέρωσαν τα τάγματα ασφαλείας του κόμματος μέσω γραπτού μηνύματος και του επιτέθηκαν καθώς έφευγε. Δύο με τρία μέλη της Χρυσής Αυγής τον κρατούσαν κάτω, ενώ ο Γιώργος Ρουπακιάς τον μαχαίρωσε στην καρδιά δύο φορές και μία στο πόδι».

Ιδιαίτερη μνεία κάνει το Spiegel και την σχέση των νεοναζιστών με τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκο: «Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Μπαλτάκο, ο Κασιδιάρης χαρακτήρισε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας «μαριονέτα της κυβέρνησης». Ο Μπαλτάκος συμφώνησε και παρείχε διαβεβαιώσεις λέγοντας «δεν έχουν κανένα στοιχείο, τίποτα».

Επίσης, όπως αναφέρει το Spiegel, η Χρυσή Αυγή απολαμβάνει μεγάλης υποστήριξης και μεταξύ των σωμάτων ασφαλείας: «Στις ειδικές κάλπες που στήνονται στα αστυνομικά τμήματα, το κόμμα συγκεντρώνει υψηλότερα ποσοστά από το μέσο όρο». Παραθέτοντας τα αποτελέσματα έρευνας του Εσωτερικών Υποθέσεων στο σημείο αυτό, το άρθρο μιλά για συστηματική άρνηση των αρχών (130 περιπτώσεις) να ερευνήσουν καταγγελίες εις βάρος Χρυσαυγιτών και να προχωρήστουν σε διώξεις, ενώ αναφέρει και ένα περιστατικό στο κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα: «Στην φυλακή της Αμυγδαλέζας, ένας εργαζόμενος, ενεργώντας εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, καταγράφηκε να χτυπά αλλοδαπούς κρατούμενους. Το SPIEGEL έχει στη διάθεσή του την αναφορά του περιστατικού, αυτού και άλλων παρόμοιων, που σχηματίζουν μια λίστα και μεγάλη και πολύ απεχθής».

«Ο Εισαγγελέας ελπίζει τώρα να θέσει την Χρυσή Αυγή εκτός νόμου. Ο επικεφαλής του κόμματος και οι έμπιστοί του που είναι προφυλακισμένοι αρνούνται τις κατηγορίες. Σε μια συνέντευξή του μέσα από τη φυλακή, ο Κασιδιάρης δήλωσε πως είναι «κόμμα που σέβεται τη δημοκρατία»» αναφέρει το Spiegel που όμως καταλήγει σκωπτικά: «Οι αληθινοί δημοκράτες δεν χρειάζονται όπλα».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By